Portugália legrégebb óta megrendezett seregszemléjén, a szombat este véget ért 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon Madarász Isti Átjáróház című fantasy-romkomja elnyerte a fesztivál közönségdíját, míg a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét különdíjjal ismerték el.

Atjarohaz.jpg
Jelenet az Átjáróház című filmből. Fotó: Nemzeti Filmintézet

Látványos fantasyba oltott romantikus vígjáték Madarász Isti Átjáróház című alkotása, amelynek főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A Fantasporto fesztivál közönségdíjával kitüntetett Átjáróház főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Az 1981 óta minden évben Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban.

Az elmúlt húsz év alatt  47 magyar film 26 díjat nyert a Fantasportón.

A Retrospective – Visions of Hungarian Cinema című idei válogatásban a Semmelweis, a Mellékszereplők és a Mesterjátszma is látható volt a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Fantasporto 2015-ös fődíjával kitüntetett Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmek.

fantasporto_2024_BereczkiCsaba_BenyeiMarta_foto_fantasporto.jpg
Bereczki Csaba és Bényei Márta átveszik a Fantasporto különdíját. Fotó: Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét elismerő különdíjat Bereczki Csaba nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgató és Bényei Márta fesztiválmenedzser személyesen vette át a szombat esti zárógálán Portóban.