Az amerikai filmakadémia díjátadó ceremóniáját március 10-én (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban. A szervezők újabb neveket hoztak nyilvánosságra azok közül, akik részt vesznek az Oscar-szobrok átadásában.

000_APW1026988.jpg
A Mielőtt meghaltam férfi főszerepéért Oscar-díjat nyert Matthew McConaughey és Jennifer Lawrence 2014-ben, a díjátadó után után. Fotó: Joe Klamar / AFP

Azt már bejelentették, hogy a díjátadók között ott lesz a Dűne sztárja, Zendaya mellett az Oscar-díjas Al Pacino, a háromszoros Oscar-jelölt Michelle Pfeiffer, valamint Brendan Fraser, aki tavaly A bálnáért kapta meg a szobrot, továbbá a Minden, mindenhol, mindenkor Oscar-díjasai, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és Jamie Lee Curtis.

A névsor a Variety híre szerint bővült Mahershala Alival, Jessica Lange-gel, Matthew McConaughey-vel, Lupita Nyong’óval és Sam Rockwell-lel, de várható a színpadon díjátadói minőségben Bad Bunny, Chris Hemsworth, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Regina King, Jennifer Lawrence, Kate McKinnon, Rita Moreno, John Mulaney, Catherine O’Hara, Octavia Spencer és Ramy Youssef fellépése is.

Az eredeti filmzene kategória jelöltjei, Jon Batiste, Becky G, Billie Eilish és Finneas O’Connell, Scott George és the Osage Singers, Ryan Gosling és Mark Ronson is előadják a nominált dalokat.

Az Oscar-gála executive producerei Raj Kapoor, Molly McNearney és Katy Mullan. A gála műsorának házigazdája immár negyedik alkalommal Jimmy Kimmel lesz. A díjátadót élőben sugározzák világszerte, a magyar nézők a Disney+-on követhetik.

Idén ismét van magyar jelölt: a látványtervezői kategóriában Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért. (A Mihalek Zsuzsával készített interjúnk itt olvasható.) Jorgosz Lánthimosz alkotása 11 jelölést kapott. A film berendezőjeként Mihalek Zsuzsa a produkciós tervezők, James Price és Shona Heath társaságában nyerheti el az Oscar-díjat. A film vetélytársai ebben a kategóriában a Barbie, a Megfojtott virágok, a Napoleon (kritikánk a filmről itt) és az Oppenheimer.

A jelöltek névsora ebben a cikkünkben böngészhető végig.