Az amerikai filmakadémia díjátadó ceremóniáját március 10-én (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

000_34H244E.jpg
Michelle Pfeiffer a 33. Annual Environmental Media Association (EMA) díjátadó eseményen a Sunset Las Palmas Studiosban Los Angelesben, 2024. január 27-én. Fotó: Michael Tran / AFP

A szervezők hétfőn hozták nyilvánosságra azoknak a sztároknak a neveit, akik részt vesznek az Oscar-szobrok átadásában. (A jelöltek névsora ebben a cikkünkben böngészhető végig.) A díjátadók között lesz a Dűne sztárja, Zendaya mellett az Oscar-díjas Al Pacino, a háromszoros Oscar-jelölt Michelle Pfeiffer, valamint Brendan Fraser, aki tavaly A bálnáért kapta meg a szobrot, továbbá a Minden, mindenhol, mindenkor Oscar-díjasai: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és Jamie Lee Curtis is.

Az Oscar-gála executive producerei, Raj Kapoor, Molly McNearney és Katy Mullan közölték, hogy Mahershala Ali, Nicolas Cage, Jessica Lange, Lupita Nyong’o, Sam Rockwell és Matthew McConaughey szintén szerepel a díjátadók névsorában.

A gála műsorának házigazdája immár negyedik alkalommal Jimmy Kimmel lesz. A díjátadót élőben sugározzák világszerte, a magyar nézők a Disney+ streamingszolgáltatásán követhetik.

Idén ismét van magyar jelölt: a látványtervezői kategóriában Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért. (A Mihalek Zsuzsával készített interjúnk itt olvasható.) Jorgosz Lánthimosz alkotása 11 jelölést kapott. A film berendezőjeként Mihalek Zsuzsa díszlettervező a produkciós tervezők, James Price és Shona Heath társaságában nyerheti el az Oscar-díjat. A film vetélytársai ebben a kategóriában a Barbie, a Megfojtott virágok, a Napoleon (kritikánk a filmről itt) és az Oppenheimer.