Christopher Nolan Oppenheimer című filmje nyerte el vasárnap az Amerikai Producerek Céhének (PGA) filmes fődíját. A több mint nyolcezer producert tömörítő céh 35. alkalommal adta át díjait, amelyeket az ágazat szakértői az Oscar-díj barométerének is tekintenek.

K_EPA20240225044.jpg
Az Oppenheimer szereplői az amerikai film- és televíziós színészek céhe, a SAG (Screen Actors Guild) 30. alkalommal rendezett díjkiosztó gáláján Los Angelesben 2024. február 24-én. Fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

Az elmúlt 15 évben 12 díjazott a legjobb filmért járó Oscar-díjat is elnyerte, legutóbb tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi komédia.

A J. Robert Oppenheimer életéről forgatott filmdráma a producercéh fődíjáért ugyanazzal a mezőnnyel versenyzett, amelyből a március 10-i Oscar-gála győztese is kikerül. Az atombomba atyjáról szóló film mellett a Barbie, a Szegény párák és a Megfojtott virágok is a díjesélyesek között volt. Utóbbi rendezője, Martin Scorsese produceri pályafutásáért kapott David O. Selznick-díjat a vasárnapi ceremónián, amelyet a Los Angeles-i Ray Dolby Ballroomban rendeztek meg.

Christopher Nolan a legjobb filmes producernek odaítélt díjat mások mellett producertársának, Charles Royennek is megköszönte, aki felhívta a figyelmét az Oppenheimer alapjául szolgáló American Prometheus című könyvre. Robert Downey Jr., a film mellékszereplője az Oppenheimert a „valaha elméleti fizikáról készített legnagyobb költségvetésű produkcióként” méltatta. A filmsztár szombaton este kapta meg a legjobb mellékszereplő díját a hollywoodi színészcéh (SAG) díjátadó gáláján, ahol az Oppenheimer ugyancsak tarolt: megszerezte a legjobb színészgárda trófeáját, a címszerepet alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész díját vehette át.

A PGA vasárnapi díjátadóján az Utódlás és A mackó osztozott a televíziós fődíjakon. Az animációs kategória díját a Pókember: A Pókverzumon át című produkció nyerte el.

Scorsese mellett kiemelkedő produceri pályafutásáért Charles D. King és Gail Berman is díjat kapott a szakmától az estén. King lett az első fekete producer, akit a Milestone-díjjal jutalmazott a PGA. Ezt az elismerést korábban Walt Disney, Clint Eastwood és George Lucas kapta meg a filmművészethez való hozzájárulásáért. King 2015-ban alapította meg a MACRO médiavállalatot, hogy hangot adjon a fekete és más kisebbségi etnikumból származó művészeknek. A cég volt a producere a Denzel Washington és Viola Davis főszereplésével forgatott Kerítések című filmnek is.

Gail Berman, az egyetlen nő, aki egy nagy filmvállalat és egy televíziós csatorna vezetői posztját is betöltötte, a Norman Lear televíziós díjat vehette át Sarah Michelle Gellartól, a Buffy, a vámpírvadász sztárjától. A producer felidézte, hogy annak idején senki sem gondolta, hogy ez a sorozat életképes lehet, de ő mégis látott benne valamit. A széria végül sikert aratott, és hét évadot élt meg.

A színészcéh február 24-i díjátadóján a legjobb női főszereplő kategóriában Lily Gladstone-t díjazták az alakításáért, amit Martin Scorsese legújabb, Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a The Holdovers (Téli szünet) BAFTA-val is elismert szereplője, De’Vine Joy Randolph kapta. Életműdíjjal Barbra Streisandot ismerték el.

A televíziós kategóriákban Ali Wong és Steven Yeun nyertek a Netflix Balhé című sorozatáért (kritikánk a sorozatról itt), valamint Pedro Pascal a The Last of Us című posztapokaliptikus drámáért. Ayo Edebiri és Jeremy Allen White szintén elismerésben részesült A mackó című vígjátéksorozatért. A drámai sorozatok legjobb női alakításáért járó díjat pedig A korona utolsó évadában Diana hercegné szerepét eljátszó Elizabeth Debicki kapta.