Ünnepélyes díjátadón hirdette ki a HAB-díj nyertesét a Hungarian Art & Business művészeti központot működtető MBH Bank Művészeti Alapítvány. A díjat a tavalyi évben alapították azzal a céllal, hogy egy kiválasztott, 35 év feletti művész számára az Alapítvány alkotói támogatást nyújtson összesen nettó 3,2 millió forint értékben. A benyújtott pályázatok közül Kocsi Olga 7x7 Beton ikon című alkotásának ítélte oda a szakmai zsűri az első helyezést, amelynek értelmében a mű megvalósítását követően az alkotás az alapítványi műgyűjtemény része lesz.

11zon_cropped (5).jpeg
Kocsi Olga, a HAB-díj nyertese. Fotó: HAB

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány 2023-ban alapította meg a HAB-díjat, hogy hagyományteremtő jelleggel egy kiválasztott, 35 év feletti művész számára alkotói támogatást nyújtson. Ennek értéke összesen nettó 3,2 millió forint, amelyet a nyertes a mű megalkotása mellett művészi tevékenységének támogatására fordíthat. Az első helyezést elért koncepció továbbá a megvalósítást követően bekerül az alapítvány műgyűjteményébe.

A kiírt programra több mint száz pályázat érkezett, amelyből a kiválasztási folyamat során nyolc művész – Asztalos Zsolt, Hegedűs 2 László, Kocsi Olga, Kondor Attila, Nagy Barbara, Szabó Kristóf KristofLab, Szirmai Nóra és Wolsky András – munkája került a döntőbe. Az ünnepélyes díjátadón virtuálisan mutatták be a döntősök műalkotásait, majd a szakmai zsűri döntése alapján kihirdették a nyertest.

A díjátadó az MBH Bank Művészeti Alapítvány székhelyén, a Hungarian Art & Business (HAB) épületében kapott otthont. A gálán Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója mondott köszöntőbeszédet, aki művészettörténészként és filozófusként egyben tagja volt a Dr. Bordács Andrea esztéta, docens, az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék vezetője, Kőnig Frigyes képzőművész, rektor emeritus és Sinkó István Károly képzőművész, a Magyar Festők Társaságának elnöke által alkotott szakmai zsűrinek.

DSC_3213.JPG
Kocsi Olga díjnyertes alkotása. Fotó: HAB

A bizottság tagjai értékelőbeszédükben kifejtették, hogy a zsűrizés során közös szempont volt egy olyan eszmei és anyagi értéket képviselő műtárgy kiválasztása, amely egy időtálló, jelentős műgyűjtemény részeként is meg tud jelenni. A beérkezett kiváló pályamunkák közül a szakmai zsűri végül Kocsi Olga 7x7 Beton ikon című alkotásának ítélte oda az első helyezést.

Kocsi Olga (1987), művésznevén Holy Olga multimédia-művész munkája során a különböző tudományterületek kereszteződéseit vizsgálja, mint például a valóság és virtuális valóság kapcsolata, vagy a magánszféra és közszféra közötti kötelékek. Egyik központi témája a szentség értelmezése és átértelmezése. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán végzett, majd 2016-ban szerzett multimédia-művész DLA fokozatot; többek között a BME Művészeti Rezidenciaprogramjának ösztöndíjasa (2022) és a Leopold Bloom képzőművészeti díj shortlistjének tagja (2021).

Kocsi Olga a HAB Díjra a 7x7 Beton ikon című alkotásának tervével pályázott, amely egy mátrixot alkotó, 49 képből álló sorozaton alapszik. A képek mindegyike egy-egy művészettörténeti alkotásra utal, sajátos humorral átértelmezve a műveket. Az első fázisban elkészített fényképek betonba öntve válnak tárgyakká.