Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Kovácsné Koreny Ágnes (002).jpg
Kovácsné Koreny Ágnes. Forrás: FSZEK

25 év után 2024. február 29-től új főigazgató irányítja Magyarország legnagyobb és legtöbb olvasót, használót fogadó könyvtári hálózatának tevékenységét. Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat alapján választotta az intézmény új vezetőjének. Az új főigazgató a nyugállományba vonuló Fodor Pétert váltja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár élén.

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként jelentős szerepe volt az Informálni. Integrálni. Inspirálni, illetve A mi városunk. A mi könyvtárunk. A Közös történetünk. FSZEK – Budapest könyvtára című stratégiai tervek kidolgozásában, megvalósításában. 2018-ban a FSZEK az irányításával zajló minőségbiztosítási munka eredményeképpen nyerte el a Minősített Könyvtár címet.

Noha a 2023-ban 298 ezer használót regisztráló fővárosi könyvtárhálózat forgalmi adatai a 2019. évi, járványhelyzet előtti időket idézik, a könyvtári működés és szolgáltatások fejlesztésére folyamatos az igény. Az új főigazgató szakmai programjának víziójában a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként, valamint olyan vonzó, biztonságos helyekként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok, desztinációk az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jóllétet keresők számára.

A következő évek tervei között szerepel egyebek mellett a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerepének megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése. A könyvtár mint a „családok második nappalija” fontos szerepet kap az elképzelésekben.

A FSZEK 2024-ben ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját. Ennek alkalmából a könyvtár számos újdonsággal készül. Többek között tavasszal elindul az e-könyvek kölcsönzése tesztidőszaka; megújul a könyvtári katalógus keresőfelülete; bővül a 0–24 órás, érintésmentes kölcsönzést biztosító locker hálózat; egyes tagkönyvtárakban pedig már mobiltelefonos applikáción keresztül is lehetőség lesz kölcsönzésre. A jubileumi évben ugyanakkor a megszokott rendezvények mellett családi napok, várostörténeti séták, olvasásfejlesztő robotikafoglalkozások és más újdonságok várják majd az érdeklődőket.