Hogyan fog változni a világ az űrkutatás hatására? Miként és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 alkotói pályázat. A MOME 7–10. osztályos magyarországi és határon túli csapatok jelentkezését várja, akik szívesen terveznének tudományos-fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

Ugras_a_jovobe_Eredmenyhirdetes 2023_(c)_Lakos Mate_113.jpg
Fotó: Lakos Máté

A negyedik évadához érkezett pályázat fókuszában 2024-ben az űr és a jövő áll, résztvevői pedig a MOME oktatóival közösen gondolkodhatnak arról, milyen lesz az élet, az oktatás, a szabadidő eltöltése kereken 20 év múlva. A második fordulóba jutott jelentkezők már az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.

Habár értékes nyereményekből sem lesz hiány, a verseny legnagyobb hozadéka az, hogy aki részt vesz rajta, fejlődhet: olyan tudást szerezhet, amelyet a későbbi iskolai pályafutása, karrierje során is használhat. A pojekt a pályaorientációt is támogatja, a jelentkezők különböző workshopokon vehetnek részt, amelyeken különféle tervezési módszereket, prototípus-készítési technikákat és a storytelling alapjait is elsajátíthatják.

A tavalyi pályázat igen népszerű volt, több mint háromszáz diák regisztrált, majd tíz csoport jutott be a második fordulóba. A nyertes csapat az Alföld gazdasági, társadalmi problémáit és földrajzi sajátosságait vette figyelembe. A jövő iskoláját megalkotó Purple Pioneers oktatási projekt tervében komplexen segítené a hátrányos helyzetű családokat, és nem csupán egy-egy diákra figyelne. Elképzelésük szerint a jövő iskolája és kollégiuma nemcsak teljesen zöld, de inkluzív és önfenntartó is. A csoportból hárman – Murber Júlia, Czibók Zorka, Prasch Ráhel – a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói, illetve egyikük – Róth Ákos – a Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumba jár.

A csapatmunkát és a kreativitást értékelő versenyre 2–5 fős csapatokban lehet jelentkezni, a terveket viszont elég később benyújtani. Március 18-ig lehet regisztrálni a pályázat felületén.

A zsűri munkájában idén Fülöp József, a MOME rektora, animációsfilm-rendező is részt vesz, munkáját Bényei Judit, a MOME Design- és vizuálisművészet-tanár MA képzésének szakvezetője, egyetemi docens, dr. Fenyvesi Kristóf Finnországban élő magyar oktatáskutató, egyetemi tanár és Gátos Luca, a 2021-es Ugrás a jövőbe! pályázat nyertes csapattagja, a MOME hallgatója segítik.

Az érdeklődők március 8-án egy kötetlen webináriumot is meghallgathatnak, amelyen megtudhatják, hogyan zajlik a verseny, mik a mérföldkövek, és kikkel dolgoznak majd együtt. A közösségi élményekben is gazdag, féléves időtartamú verseny csúcspontja a június végi finálé lesz, amelyen a csapatok egy jó hangulatú rendezvény keretében mutatják be terveiket.

További információ és a regisztrációs felület itt érhető el.