fbpx

Mesteri duók: rendezők és színészek

Kedvenc rendező-színész párosainkat gyűjtöttük össze, akik több alkalommal is bizonyították, milyen jól tudnak együtt dolgozni.

Számos olyan rendező és színész talált már egymásra, akikért hálás lehet minden filmrajongó, olyan „klasszikusoktól” kezdve, mint John Ford és John Wayne, Alfred Hitchcock és James Stewart, Federico Fellini és Marcello Mastroianni, egészen Tim Burton és Johhny Depp vagy Quentin Tarantino és Samuel L. Jackson párosáig. Mi most néhány személyes kedvencünket hoztuk közülük.

François Truffaut és Jean-Pierre Léaud

Antoine Doinel: a név, amely valószínűleg mindig az egyik legjelentősebb kitalált karakterhez tartozik majd a francia, de még az egyetemes filmtörténet krónikájában is. Az ötletgazda François Truffaut volt, Jean-Pierre Léaud pedig négy játékfilmben és egy rövidfilmben alakította. A karakter, ahogy Truffaut leírta, a saját alteregója volt, rajta keresztül pedig Léaud közvetítette a rendező gondolatait. Közös munkájuk az 1959-es 400 csapással (Les quatre cents coups) kezdődött, amely a francia művészet egy következő korszakát, az új hullámot hirdette meg.

Léaud a filmtörténet egyik legjelentősebb alakja és a mozgalmat meghatározó arcok egyike lett. Innentől hosszú együttműködés kezdődött Truffaut és Léaud között, megszületett a 400 csapás folytatásaként az Antoine és Colette (1962, a Húszévesek szerelme című szkeccsfilm egyik epizódja), a Lopott csókok (Baisers volés, 1968) és a Családi fészek (Domicile conjugal, 1970). Léaud színészi játéka különc volt, nem ragaszkodott a forgatókönyvhöz olyan szigorúan, az előadásában keveredtek az improvizációk és a kihagyások. A szerepek egyedi megközelítése nem mindennapi személyiségéből fakadt, Truffaut-t pedig épp ez a furcsaság ragadta meg.

Barátok lettek: Truffaut „megszelídítette” Léaud-t, együtt pedig megalkották Antoine Doinel kalandjait, melyek mindkettejük életéből álltak össze. Ezeken kívül más közös munkájuk is volt, összesen hét alkalommal dolgoztak együtt, például a Két angol lány és a kontinens (Les deux anglaises et le continent, 1971) vagy az Amerikai éjszaka (La nuit américaine, 1973) című filmek során. Truffaut egyszert azt nyilatkozta, ha filmet szeretne csinálni, ötletre van szüksége, de Léaud-val egyszerűen csak együtt akart dolgozni.

Paul Thomas Anderson és Philip Seymour Hoffman

Paul Thomas Anderson Philip Seymour Hoffmant amolyan múzsának tartotta első filmje, A szerencse zsoldosai (Hard Eight, 1996) miatt, később pedig kifejezetten neki írt szerepeket. A színész, aki 2014-ben halt meg, elképesztően emlékezetes és nagyszerű alakításokat hagyott ránk Paul Thomas Anderson filmográfiájában, elég a 2012-es The Master egyszerre ijesztő, karizmatikus és elhivatott szellemi vezetőjére, vagy az 1999-es Magnólia ápolójára gondolni.

Philip Seymour Hoffman generációja egyik legjobb színésze volt olyan egyediséggel, ami minden filmből „kiemelte”, még a kisebb szerepekben is érezhető volt karizmatikus, erős jelenléte és mestresége iránti teljes odaadása. Korai távozása és annak ellenére, hogy csupán néhány alkalommal (de semmiképpen nem elégszer) játszott főszerepet, remek filmeket hagyott a közönségre, köszönhetően ezt részben Paul Thomas Andersonnak, aki Martin Brest 1992-es Egy asszony illata című filmjében látta először, és már akkor érezte, hogy mi rejlik mögötte. Öt alkalommal dolgoztak együtt.

Richard Linklater és Ethan Hawke

Ethan Hawke, Julie Delpy és Richard Linklater a Mielőtt lemegy a Nap forgatásán.
Fotó: Emilie De La Hosseraye / Collection ChristopheL / AFP

Richard Linklater és Ethan Hawke több volt és ma is több, mint a színész-rendező páros, akik elhozták nekünk a Mielőtt-trilógiát (Mielőtt felkel a Nap – Before Sunrise, 1995, Mielőtt lemegy a Nap – Before Sunset, 2004, Mielőtt éjfélt üt az óra – Before Midnight, 2013), amelyet Hawke Linklaterrel és Julie Delpyvel közösen írt. Elhozták nekünk a Sráckort (Boyhood, 2014) is, amely 12 évnyi forgatást alatt született, megmutatva a kettőjük közötti különleges együttműködést. Hawke karrierjének voltak hullámvölgyei, de amikor egy Linklater-filmben szerepel, biztosak lehetünk abban, hogy jó helyen van.

Linklater erőteljes nyomot hagyott az ifjúsági drámák és románcok területén, történetmesélése figyelemre méltó az indie filmek között. Forgatókönyvei általában valósághűek, olyan helyzeteket ábrázolnak, amikhez bárki könnyen kapcsolódni tud. Bizonyos témák vissza-visszaköszönnek munkáiban, például az első szerelem, a felnőtté válás, a veszteség, az egszisztenciális mélypontok, és Ethan Hawke maga is megmutatott már ezek közül párat a közös munkáik során.

A Visszajátszásban (Tape, 2001) középiskolás barátok találkoznak felnőttként, hogy fájdalmas emlékeiket újraéljék, a Mielőtt-trilógia két fiatal idegenről szól, akik Európában találkoznak és egy éjszaka alatt egymásba szeretnek, majd a szerelmüket és a közös öregedést is láthatjuk a folytatásokban, a Sráckor pedig a felnőtté válásig tartó utat mutatja be – ehhez 12 évig forgattak ugyanazon szereplőkkel. A felsorolt filmekben Hawke kivétel nélkül nagyon fontos és különleges szerepet tölt be, és szinte lehetetlen is mással elképzelni ezeket. Richard Linklater és Ethan Hawke pályafutásuk legjavát adták egymásnak, bensőségessé és személyessé téve filmjeiket, szám szerint nyolcat.

Martin Scorsese és Robert De Niro

Robert De Niro és Martin Scorsese
Fotó: Fadel Senna / AFP

Öt évtized, tíz film, és még nincs is vége: az amerikai filmművészet két legendája nem szorul magyarázatra ezen a listán, együttműködéseikből sikerfilmek születtek. Scorsese irányításával De Niro alighanem legjobb alakításait nyújtotta a közös munkák során.

Scorsese filmjei gyakran olyan témákat vonultatnak fel, mint a pénz, az erőszak, a maszkulinitás és a döntések, mindezt karcos, mégis gyönyörű stílusban dolgozzák fel. De Niro karakterei ezeken a kereteken belül a történetek előrehaladásának elengedhetetlen és karizmatikus eszközei.

Közösen készített filmjeik 31 Oscar-jelölést gyűjtöttek be, hármat el is nyertek, köztük De Niro második Oscar-díját a Dühöngő bikában nyújtott alakításáért. Nehéz eldönteni, melyik Scorsese-film karaktere a legemlékezetesebb De Niro megformálásai közül, Travis Bickle a Taxisofőrből (Taxi Driver, 1976), James Conway Nagymenőkből (Goodfellas, 1990) vagy Max Cady a Cape Fear – A rettegés fokából (1991) mind erős versenyzők, de lehetne még válogatni a tíz közös filmből. Többszöri együttműködésük halhatatlan karakterek és ikonikus filmek tárháza, partnerségük meghatározó szerepet játszott az amerikai filmművészetben a 70-es, 80-as és 90-es években.

Sofia Coppola és Kirsten Dunst

Az elmúlt 23 év nyolc filmjével Sofia Coppola újra és újra bebizonyította, hogy bár vezetékneve jó alapot adott, saját magának is köszönheti rendezői sikereit. Mindez már első nagyjátékfilmjében, az Öngyilkos szüzekben (The Virgin Suicides, 1999) megnyilvánult, amely egyben az első együttműködése is volt az akkor 16 éves Kirsten Dunsttal.

Coppola erős, határozott elképzeléseit életre keltve Dunst számos műfajban szolgálta az úttörő filmrendezőt. 2017-es közös munkájuk, a Csábítás (The Beguiled) például a legjobb rendezésért járó cannes-i díjat hozta Coppolának, a Lopom a sztárom (The Bling Ring, 2013) című filmben pedig Dunst saját magaként cameózik. A sokszor bizonyított, remekül együttműködő páros inspirációként hat a nők számára a kamera mindkét oldalán, eddig hat alkalommal dolgoztak együtt.

Wes Anderson és Bill Murray

Bill Murray és Wes Anderson
Erbil Basay / Anadolu Agency / AFP

24 év alatt kilencszer dolgoztak együtt, a rendezőnek egyetlen olyan filmje van, amelyben Bill Murray nem szerepel, az 1996-os debütáló alkotás, a Petárda (Bottle Rocket) Luke Wilson, James Caan és Owen Wilson főszereplésével – utóbbi egyébként szintén kaphatna egy bekezdést Andersonnal, ők maguk is sokszor dolgoztak már együtt.

Bill Murray így nyilatkozott a találkozásukról Wes Andersonnal: „Elolvastam a Rushmore (Okostojás, 1998 – a szerk.) forgatókönyvét, és valahogy beleegyeztem. Az ügynökök és a rámenős emberek kérdezgették, hogy nem akarok-e találkozni vele. Mondtam, hogy nem. Azt kérdeztem csak: melyik napon kezdjem a munkát? Gyerünk, csináljuk! Ő akkor még csak gyerek volt, de már akkor látszott, hogy tudja, mit csinál és mit akar.” Kilenc közös filmjük született, és izgatottan várjuk az ezután következőket.

David Lynch és Laura Dern

Laura Dern David Lynch Kék bársony (Blue Velvet, 1986) című filmjében nyújtott szereplését követően emelkedett fel, onnantól Lynch múzsája lett. A Twin Peaks visszatérésében is értékes szerepet kapott: ő lett a korábban megkérdőjelezett létezésű Diane, aki képernyőn kívüli karakter volt az egész sorozat alatt, és aki aztán a visszatérés fontos eleme lett Dern alakításában.

Dern generációja egyik legjobb színésznője. Lynch furcsa, különc, szürrealista világa nem nyitott ajtót sokaknak: elméje tele van bizarr, „túlvilági” ötletekkel, és Dern lett az egyik kedvenc „eszköze” ezek megvalósításához. Számos példa mellett kiemelkedő az Inland Empire (2006), ahol Dern egy színésznőt alakít, akinek világa egymásba csúszik az általa játszott karakteréével. Érezhető, hogy Lynch és Dern remekül dolgoznak együtt, a rendező ötletei támogatják a színészi játékot. Négyszer dolgoztak együtt.

Cikkünk forrásai itt, itt és itt olvashatóak.

Nyitókép: François Truffaut és Jean-Pierre Léaud 1971-ben. Fotó: Pierre Zucca / Collection ChristopheL / AFP

A rovat további cikkei