Elindult a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartási rendszere, az OSZK új online platformja, amelyen muzeális kincseink kereshetők.

Október 31-én elindult az új Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartási (MKDNY) rendszere, amely segítségével Magyarország teljes muzeális könyvállománya vált rögzíthetővé és hozzáférhetővé. Fontos lépés ez a könyvszakma számára, derült ki az Országos Széchenyi Könyvtár konferenciáján, ez a fejlesztés ugyanis a már több évtizeddel ezelőtt szükségessé vált paradigmaváltást jelenti.

Hammerstein Judit főigazgató kiemelte: a digitális átállás régi adósság a magyar könyvszakma felé. Ennek törlesztése nemcsak a megőrzést teszi tökéletesebbé, hanem lehetővé válik a könyvtárak közötti hatékony együttműködés is. Az Országos Könyvtári Platform egy olyan közös tér, amely új szintre emeli az együttműködéseket és válaszol a 21. század kihívásaira is. E platformnak az első állomása az MKDNY, amelyet mától már használatba is vehetünk.

Lendvay Miklós, az OSZK informatikai igazgatója hangsúlyozta: a könyvtári paradigmaváltás sok évtizede sürgetővé vált. A szakma azonban félt attól, hogy nem sikerül tökéletes rendszert létrehozni, ami megfelelően kiválthatná a sok elszigetelten működő platformot. 2016-ban azonban 16 intézmény aláírt egy szándéknyilatkozatot, amelyben kimondták, hogy egy új rendszerre van szükség. Ezt követően hat intézmény összeállított egy követelményrendszert, ami alapján már ki tudták írni a tendert.

Fontos szempont volt, hogy az új felület egy több intézmény által megosztott rendszer legyen, amiben flexibilisen paraméterezhető munkafolyamatokat lehessen végezni. Így most már a legrégebbi könyvkincseink a legújabb felületen váltak kereshetővé és hozzáférhetővé.

Mészáros László, a HerMész-Soft Kft. tulajdonosa a platform fejlesztésének részleteibe avatott be minket. Elmondta, hogy a felmérés során alapul vették a foliot, ami egy open-source könyvtári szolgáltatásokat nyújtó platform. Azt az itthoni gyakorlatoknak megfelelően alakították. Az MKDNY egy felhő alapú, könnyen bővíthető, de elkülönítetten is használható platform lett. Az egyes könyvtárak a saját működésüknek megfelelően személyre szabhatják, ugyanakkor központilag is adminisztrálható. Úgy működik tehát, mint az emberi szervezet. Minden szervnek saját feladata van, de a szervek egy rendszert alkotnak, és végül élő szervezetté állnak össze. 

Seres Péter a Her-Mész-Soft Kft. rendszerszervezője elmondta: az OSZK 282000 rekordja közül ma már 243000 kereshető ezen a rendszeren keresztül. Az mkdny.oszk.hu felületen végezhetünk egyszerű és összetett keresést. Kitölthetünk egy űrlapot, amellyel egy muzeális könyv adatait vihetjük be a rendszerbe, adminként pedig ezeket jóvá is hagyhatjuk. Az oldalon van még egy diagram szerinti kereső is. 

Farkas Gábor Farkas a Régi könyvek irodájának vezetője ismertette: azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, hol őrzik a muzeális könyveket, mennyit találunk ezekből az egyes intézményekben, azok milyen állapotban vannak és mi az értékük. Emellett pedig kiemelten fontos az is, hogy megmutassák mindenki számára ezeket a kincseket és hozzáférhetővé tegyék, hogy tanulhassunk belőlük. Ehhez nyújt segítséget az Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartási rendszere is.

Képek forrása: OSZK