Március 15 előtt mi sem magától értetődőbb, mint néhány, identitást meghatározó alapfogalom: haza, hűség, magyarság, anyanyelv újragondolása korszerűen és érdekesen. A Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatának újabb, március 5-én a Várkert Bazárban megrendezett estje mindehhez a humort hívta segítségül.

Az Udvaros Dorottya, Schell Judit és Reviczky Gábor értő tolmácsolásában elhangzó verseknek köszönhetően viszonylag nagy utazást tehettünk meg: a 19, századtól a 20. századig, a hazafiságtól a magyar nyelv szeretetéig. Mások mellett Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Tompa Mihály, Faludy György, Kányádi Sándor, Varró Dániel népszerű és kevéssé közszájon forgó szövegeit ismerhette meg a teltházas közönség, és derülhetett az est háziasszonya, Ugron Zsolna átkötő szövegein.

Megtudtuk, hogy Tompa Mihály jóval előbb barátkozott Petőfivel, mint Arany Jánossal. Előbbivel aztán úgy összeveszett, hogy összes Petőfi-levelét elégette, utóbbival azonban életre szóló barátságot kötött. Tompa Etele hun királyról című verse kapcsán Ugron Zsolna kitért rá, hogy a telenovella akkori megfelelőjében, az egyik korabeli lapban publikálta a szerző.

"Növényként tengődni/féregként tenyészni". A Baudelaire versébe illő sort nem akárki, hanem Petőfi Sándor felesége Szendrey Júlia írta. Költői tehetsége az utóbbi időben kezd jobban előtérbe kerülni, de még most is felfedezésre vár.

Beck Zoltán, a 30Y rockegyüttes alapítója, író, dalszerző egyebek mellett Bereményi Géza dalát adta elő, majd olyan szerzeményt, amelynek a magyar változatát 1956. október 23-án vették fel a rádióban.

A Pécsi Tudományegyetem Romológia szakán adjunktusként dolgozó zenész a 2013-ban tragikus körülmények közt elhunyt cigány származású költő, Rafi Lajos átélhető és jól felépített verse után röviden beszélt a költő pályájáról és jelentőségéről. Világossá vált, hogy az Erdélyben élő Rafi Lajost a magyarországi közönségnek Kemény István költő mutatta be, s verseiben szintén tetten érhető a kisebbségi létben megszülető identitás és a cigányság hagyományainak ösztönös feltérképezése.

A jó hangulatú, élvezetes programhoz a folyamatosan kivetített képek nem sokat tettek hozzá, a felolvasott szövegekhez nemigen kapcsolódtak. A hosszúra nyúlt este versei között szívesen hallottuk volna az éppen aznap eltemetett Tandori Dezső valamelyik írását - ennek hiánya talán az előre megkomponált szigorú összeállításnak tudható be.

A Várkert Bazárban havonta jelentkező sorozat vitathatatlan erénye, hogy a magyar költészet klasszikusait közelebb hozza a hétköznapi befogadókhoz, teszi személyesebbé, ezzel pedig valódi élménnyé a velük való viszonyt.