A kerámiákat, agyagtáblaképeket, rajzokat, vázlatokat, tanulmányként készített grafikákat, fényképeket is bemutató tárlat keresztmetszetet ad a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész életútjáról – mondta el az MTI-nek Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója.

Németh János művészete több forrásból táplálkozik, melyek közül a „legbővizűbb” a népművészet, melynek szellemisége, gondolatvilága ihlető forrásként jelenik az alkotás folyamatában és az égetett agyagban: a tömör agyagtáblaképeken, az agyagedényeken, agyageszközökön – fogalmazott a művészettörténész, hozzátéve, hogy a keramikusművész munkássága a fazekasságból indult ki. A korongozás technikájával, a fazekasság szellemiségét és formavilágát megőrizve, a hagyományokat megújítva alkotott.

Ugyanakkor mind a formákon, mind az anyaghasználatban jól láthatók a változások: a korai geometrikus formák „dundibbak”, míg a fazekaskorongokon készült forgáselemek (gömbök, kúpok, csövek) íveltebbek lettek. A korai alkotásaihoz kifejezetten fedőmázat, a későbbiekhez pedig agyagmázat használt, színes ólommázat már csak elvétve alkalmaz – emlékeztetett a művészettörténész.

A Kossuth-díjas keramikusművész munkáit bemutató tárlat október 29-ig tekinthető meg a Gönczi Galériában.    

Németh János alkotásaiból szülővárosában 2010-ben nyílt állandó kiállítás, amelyet azonban a Göcseji Múzeum épületében zajló felújítási munkák miatt le kellett bontani. A múzeumot a rekonstrukciós munkák befejezése után, várhatóan a következő év első hónapjaiban nyitják meg.

A nyitóképen Németh János Neptun-figura című alkotása.