fbpx

Nemzetközi fesztivál reklámfilmjében szerepel egy magyar táncos

Magyar előadóművész közreműködésével népszerűsítik azt a filmfesztivált, amelyet Litvániában rendeznek márciusban. A Kino Pavasaris elnevezésű filmes megmérettetést idén 27. alkalommal szervezik meg.

A fesztivál reklámjának készítői most először kértek fel egy balett-táncost arra, hogy segítsen a táncművészet elemeivel  népszerűsíteni a mozgóképkultúrát. A reklámfilmben Kovács Zsolt Vencel, a Litván Nemzeti Balett magyar táncosa működik közre. A művész a filmfesztivállal kapcsolatban elmondta: a vilniusi fesztivál programja mindig kiemelkedően érdekes, itt gyakran 120-140 jó filmet is vetítenek. Főként olyanokat, amelyek nagy vitákat váltanak ki, de ritkán szerepelnek más filmfesztiválokon és még kevésbé a rendszeres moziprogramokban.

A táncművészt Varga Dorina kérdezte.

Hogyan kerül Chaplin az operaházba?

Idén a vilniusi operaházban is tartanak különleges vetítéseket, a kortárs alkotások mellett régi Chaplin-filmeket is vetítenek igazi zenekari kísérettel. Pontosan úgy, ahogy azt a némafilmek hőskorában tették.

Chaplin jelentős mértékben hozzájárult a mozgásművészetek kiteljesedéséhez, éppen ezért nem tartom eretnek dolognak, hogy a fesztivál szervezői a balett fellegvárában, az operaházban ezzel a műsorral tisztelegnek Chaplin zsenialitása előtt. Másokkal ellentétben azt sem tartom ördögtől valónak, hogy egy balett-táncos reklámfilmben szerepel. Mielőtt elfogadtam a felkérést, többen azt javasolták, hogy ne vegyek részt ilyen hirdetések készítésében, mert a reklám nem „komoly művészi” munka. Én ezzel nem értek egyet.

Mi a közös Seress Rezsőben és az orosz balettben?

Szerintem a kommunikációs platformok, a műfajok keresztezése mindig megújítja kreativitásunkat. Valószínűleg hasonló megfontolásból vállalhatta el korábban egy ruhamárka reklámfilmjében való szereplést  nagy példaképem, Mihail Barisnyikov  is. Ő a világslágerként befutó dal, Seress Rezső Szomorú vasárnapjának (Gloomy Sunday) remix változatára táncolta el káprázatos kettősét az amerikai streetdance sztárral, Lil Buckkal, aki 2014-ben robbant be az internetes köztudatba.

A külföldi példák mellett a magyar táncművészetben is találunk olyan kiválóságokat, akik szívesen közreműködtek egy-egy reklámfilmben. Pethő László, a Magyar Állami Operaház egykori legendás művésze például táncolt a hatvanas évek közepén megszervezett nemzetközi vásár alkalmából készült filmben, amelyben a televíziózást is népszerűsítik. A reklámban nem akárki volt a partnere: a filmben szerepel Dévényi Edit is, akinek kivételes tehetségét jól mutatja, hogy 1959-ben Bécsben, a Nemzetközi Balettversenyen első díjas aranyérmet szerzett, megosztva a világ leghíresebb művészeivel, Jekatyerina Szergejevna Maximovával és Rudolf Nurejevvel. Később a tehetséges magyar művész Ausztriában és Kanadában szerepelt, majd művészeti vezető volt a Torontó City Balettben, egyetemi tanszékvezetőként dolgozott a York University katedráján.

Mi a közös művészetben és a reklámiparban?

Azt hiszem, ha az ilyen nagy szaktekintélyeknek nem derogált a reklámfilmekben való szereplés, akkor minden más táncos is megtiszteltetésnek veheti, ha ezen a speciális platformon, néhány másodpercig népszerűsítheti a táncművészeteket. Sőt a reklámipar nagyágyúitól mi előadóművészek sokat tanulhatunk, hiszen rengeteg mindenben hasonlóan gondolkodunk, ha a közönség figyelmének megszerzéséről van szó. Én leginkább Kindra Hall amerikai reklámszakember szavaival értek egyet, aki szerint: „Ha mindent jól csinálsz, a figyelmet nem kell ellopni vagy erőszakkal elvenni. Egyszerűen odaadják.”

Ki az a Kovács Zsolt Vencel? A balettművész, aki eltáncolta a koronavírust
A Litván Nemzeti Balett magyar táncosának nem ez az első olyan koreográfiája, amely a klasszikus színpadon kívül zajlik, és olyanok körében is népszerűsíti a táncművészeteket, akik még sosem láttak balett-előadást. 2020-ban, a járvány első hullámának idején késztette el azt a koreográfiáját, amelyet a The Guardian, a The New York Times és a China Daily is méltatott. Ebben egy különös dallamra táncolt Budapest legszebb részein. A zenei alapot a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói készítették, tudományos alapon fordítva le a zene nyelvére koronavírus felépítését.
A tavalyi szigorú karantén idején több nemzetközi híradó tudósított arról, amikor a neves The Ritz – Carlton Hotel erkélyén táncolt bőröndökkel az Európai Unió himnuszára. Hasonló koreográfiát adott elő a minszki és a varsói repülőtéren is, ahol azok az utasok tartózkodtak, akik külföldön dolgoztak, de vírus miatt el kellett hagyniuk munkahelyüket.
2021-ben egy nyolc országra kiterjedő környezetvédelmi projekt vezetői kérték meg arra, hogy segítsen a tánc nyelvén is megfogalmazni a globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdéseket. A koreográfiát előadták Németországban, ahol hat másik ország fiataljai is megismerkedhettek a klímabarát tánccal. A művész szerint az ötlet nem volt új, New Yorkban korábban már készítettek balett-táncosok előadást a globális felmelegedésről.
Kovács Zsolt Vencel elárulta azt is, hogy évek óta szeretné körbetáncolni a Balatont, így szeretné felhívni a figyelmet a tó körüli építészeti és természeti értékekre. A projekthez már két éve keresi az együttműködő partnereket, támogatókat. A művész azt reméli, hogy idén nyáron elkészülhet a koreográfia, amely népszerűsítheti a régiót a külföldi turisták körében is.

Fotó: B.F.E.

A rovat további cikkei