Az évad különlegessége a karmesterek gazdag bemutatkozása: itt lesz Charles Olivieri-Munroe, Török Levente, Boon Hua Lien, Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Leo McFall, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, Nicolo Umberto Foron, Káli Gábor, Keller András is Bogányi Tibor és Varga Gilbert mellett.

Vajon hogyan szól a karmesteri pálca? Erre a régi kérdésre is választ kaphatunk a PFZ következő pécsi évadában. A zenekar nem csupán OTT VAN csütörtök, péntek és szombat esténként a Kodály Központban, de koncertjeit elviszi a Müpába és a bécsi Musikvereinba is.

A hangszeres művészek régi mondása, hogy könnyű a karmesternek, mert a pálca nem szól! A Pannon Filharmonikusok következő évadában a legkiválóbb karmesterek stafétaként adják át a pálcát egymásnak. A minőség nagyköveteként fellépő együttes kétségtelenül saját hangzással bíró, hatalmas, együtt lélegző hangszerré vált a karmesterek kezében.

„Az együttes húsz éve indult el a fejlődés útján, és az egyik legfontosabb célja volt, hogy a nyugat-európai zenekari mintára olyan saját társulatot építsen, amely stabil szakmai és emberi értékrenddel bír. Amelyhez bárki tud csatlakozni, aki ugyanazt a minőséget képviseli és igényli karmesterként, szólistaként vagy közönségként. Megvalósult a cél, ezt példázza a következő évadunk a meghívotti körrel, a művekkel és szólistákkal. Ehhez várjuk a közönséget, hogy legyenek ők is ott a következő évadban a Kodály Központban velünk akár új, akár régi bérletesként” – foglalta össze Horváth Zsolt igazgató.

A három sorozat három külön világot vonultat fel a zeneszeretők és a zenével még csak ismerkedők körében. A csütörtök esti Kodály-bérlet a zenekar legrégebbi sorozata. Több mint 25 különböző művet hallgathat meg a publikum a koncerteken. A sorozatban ott vannak a legnagyobb zeneszerzők, Beethoven, Ravel, Brahms, Mendelssohn, Paganini, Verdi, Richard Strauss, Bruckner és Sosztakovics, de kortársaink is Orbán György, vagy az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány programjában bemutatkozó Donghoon Shin személyében. Baráti Kristóf nagysikerű Bartók-hegedűrajza után a legszebb és a legújabb hegedűversenyekben mutatja meg sokszínű tehetségét, míg Kelemen Barnabás első ízben dolgozik együtt Varga Gilberttel. A különlegességek kedvelői Glazunov versenyművében ismerhetik meg Valentine Michaud szaxofonművészt, Klara Min és Bogányi Gergely pedig a közönség kedvenceit, Beethoven és Csajkovszkij zongoraversenyeit adják elő.

Bogányi Tibor vezető karmester a bérletnyitó koncerten sokadszor dolgozik együtt testvérével, Bogányi Gergely zongoraművésszel, de találkozunk vele az évad során Baráti Kristóf hegedű-, Balázs János zongora- és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész partnereként is. A Musikvereinben novemberben fellépő együttes pécsi és bécsi koncertjén Bogányi Tibor végére ér Bruckner-sorozatának.

A Pannonicum bérlet a sodró hétköznapokban nyújt piros betűs szombatokat. A nyitókoncert az egyik legkedveltebb hegedűversennyel, Bruch I. hegedűversenyével indít, melyet egy különleges szimfóniát, Saint-Säens Orgonaszimfóniáját bemutató koncert követ. A sorozatban megismerhet a közönség két valódi hídembert Bartók és Enescu művészetében, a bérletzáró koncert a világ egyik legismertebb művét, Beethoven IX. szimfóniáját tűzi műsorra Gérard Korsten vezényletével az európai kultúra előtti főhajtásként. A sorozat szólistái között a kimagasló nemzetközi karriert befutó, Pécsett első ízben bemutatkozó Jennifer Pike hegedűművészt, Balázs János és Balog József zongoraművészeket, Pasztircsák Polina, Gál Erika szopránokat, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián operaénekeseket és a Magyar Rádió Énekkarát köszönthetik a pécsiek.

A két évadot maga mögött tudható, nagy sikerrel futó péntek esti Flört azoknak is szól, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. A koncertek nem beavató, hanem a szó legnemesebb értelmében kikapcsoló esték. A szimfonikus hangzás zenei előképzettség nélkül, már Bach idejében is képes volt lenyűgözni és magával ragadni a hallgatóságot. Ez azóta sem változott, sőt a digitális világban a digitális detoxikálóként is működő koncertek mentális hatása napjainkban felértékelődött. A Pannon Filharmonikusok Flört sorozata a nyitott szívre és fülre épít, és bizalmat kér a zenének. A jövő évadban futó sorozat a zenével varázsol, a sorssal és halállal dacol, és a mesék mágikus szárnyán juttatja el a hallgatóságot egy olyan dimenzióba, ahova csak a zene ér el. Mindebben Harry Potter és társai, az Óbudai Danubia Zenekar, Rafael Aguirre gitárművész, Berecz Mihály zongoraművész, és olyan varázslatos karmesterek lesznek a zenekar segítségére, mint Nicolo Umberto Foron, Hámori Máté és Keller András.

A zenekar folytatja több éve futó kezdeményezését, mely szerint a 6-18 éves korú gyermekek díjmentes bérletet igényelhetnek a felnőtt bérletes koncertekre.

Május 5-én Budapesten a Müpában nem csak a hangversenyteremben a zenekarral, hanem 18.00 és 22.00 óra között az Üvegteremben a zenekar menedzsmentjével is találkozhat a közönség, itt is  kényelmesen megválthatják Pannon bérleteiket az új évadra. Pécsett a zenekar május 6-i koncertjének estéjén az érdeklődők nem csak a jegypénztárban, hanem külön bérlethosszabbító pultban választhatják ki kedvenc helyeiket a zenekar pécsi bérletsorozataira. Minden további információ elérhető a Pannon Filharmonikusok honlapján, a www.pfz.hu oldalon.

A nyitóképen Valentine Michaud francia szaxofonművész. Fotó: © Fred Merz | Lundi13. Forrás ás fotók: Pannon Filharmonikusok