2021. október 3-án nyílik a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nemzetközileg egyedülálló kiállítása Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…címmel.

A nagyszabású kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création áll.

A közel száz művet felvonultató tárlat műtárgyai többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeznek. Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka vagy Jean Arp. A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

A kiállítás kurátora dr. Mészáros Flóra művészettörténész.

Az Abstraction-Création egy több mint húsz ország művéből álló, közel száz főből álló társaság volt, amelyhez magához vonzotta a világ jelentősebb absztrakt művészeit az 1930-as években.

A New York-i MoMA-ban, majd a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris Abstraction-Création-kiállításai után csaknem ötven év elteltével ez lesz az első nagyszabású tárlat a témában, amely új kutatási eredményeket is feltár.

Ugyanakkor ez az első olyan Magyarországon megrendezett modern kiállítás, amely kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész többéves, külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul.  

A kiállítás kurátora és a projekt menedzsere dr. Mészáros Flóra művészettörténész, aki a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on. A kiállítás szervezőjének majdnem másfél évtizedes újító kutatási eredményeit és hároméves, a Modemmel közös szervezését összegzi ez a bemutató.

A közel száz művet felvonultató tárlat kétharmada külföldi gyűjteményre, intézményre épül, emellett hat magyar kollekcióból, múzeumból érkeznek alkotások.  

A tárlat elsőként reprezentálja Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy, Tihanyi Lajos vagy Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

A nagyszabású nemzetközi anyagot igényes katalógus kíséri.

A tárlat 2021. október 3. és január 30. között várja az érdeklődőket a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központban Debrecenben.

Nyitókép: Moholy-Nagy László: Am 7 (26), 1926, Oil on canvas. Ernst und Kurt Schwitters Stiftung/Sprengel Museum, Hannover, VG Bild-Kunst, Bonn, 2010