Több szakmai szervezet is támogatja a művészeit, mivel független színészek, táncosok, artisták, és zenészek kerültek nehéz helyzetbe az elmaradt rendezvények, és koncertek miatt. A Filharmónia Magyarország Kft. pedig a komolyzenészeket támogatja. Hogyan?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a kezdeményezés elindítója, amely a Filharmónia Magyarországot bízta meg a pályázat kezelésével. A művészetre egymilliárd forintot fordít a kormányzat, a művészek megsegítésére, támogatására. A Filharmónia Magyarország 100 millió forinttal gazdálkodik a pályázatában. Azok a muzsikusok pályázhattak, akiknek nincs félállásnál több főállásuk és gondokkal küzdenek, összesen 300 ezer forintot lehet lehívni. Ahogy az a kormánynak a koncepciójából is látható, ezért cserébe valamit tenniük kell, amelyek a későbbi fellépések lesznek. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár célja kettős a pályázattal: a művészek támogatása, illetve a vírushelyzet után több ezer új program, koncert, kulturális esemény létrejötte, akár kisebb településeken is. Az összeg 80 százalékát előlegben megkapják, a fennmaradó 20 százalékot pedig a programok, vállalások teljesítése után kapják kézhez.

Úgy gondolom, hogy ez egy fantasztikus kezdeményezés, mindenki jól jár, a művész is. Nemcsak azért, mert forráshoz jut, rendezni tudja a számláit, az életét, hanem azért is, mert fellépéshez is segítjük. Akinek ez a hivatása, munkája, annak gazdasági nehézséget okoz ez a helyzet, másrészt nem tudja megmutatni azt, amire készült több évtizeden át, hogy az embereket szórakoztassa, kulturális élményhez juttassa. Ugyan ebben a helyzetben online és könyvek által nagyon sok programhoz lehet jutni, de az élő élmény mindenkinek nagy hiányt jelenthet.

Május 18-ig nyújthatták be pályázatukat a művészek. Hányan jelentkeztek?

Nagyon sokan. Mint ahogy az szokás, az utolsó pillanatban érkezett a dömping, így közel 400-an adták be pályázatukat erre a kiírásra. Május 26-ig írjuk ki, kik voltak a pályázatnak a nyertesei.

Szamosi Szabolcs
Fotó forrása: filharmonia.hu

Mi alapján, milyen főbb kritériumoknak kell megfelelni majd az elbírálás során?

Fontos szempont volt, hogy diplomája legyen a művésznek. Mint ahogy említettem, hogy nem azokat segíti ez a pályázat, akiknek valamilyen módon van rendszeres jövedelmük, például zenekari tagoknak, akiknek havi fizetésük van. Akinek rendszeres jövedelme csak félállásból van, azok pályázhattak, illetve azok, akiknek ennél kevesebb vagy semennyi főállású jövedelmük nincsen. A másik kritérium a zenei diploma, ezen felül életrajzot kellett csatolni és le kellett írni, hogy mit terveznek, hány és milyen típusú programot vállalnak ezért az összegért.

Ön is említette, hogy a pályázattal egyfajta együttműködést is teremtenek a kulturális intézmények, kultúrházak, könyvtárak és az előadók között. Hogyan tud majd ez működni a gyakorlatban?

A Fischer Annie pályázatunkhoz hasonlítanám a helyzetet, amely pályakezdő fiataloknak biztosít lehetőséget. Havi jövedelmet kapnak, ezért cserébe fellépéseket kell vállalni bármelyik kulturális szervezetnél az országban. Annyi a lényeg, hogy valós szereplésről legyen szó, majd teljesítési igazolást kell benyújtani a pályázathoz. A művelődési házak, kulturális intézmények fölkérhetik a művészeket és nekik kell velük egyeztetni, a programokat letölteni. A Filharmónia Magyarországnak egyébként is több ezer koncertje van egy évben, de az újabb, nagyon sok programot nem tudnánk megvalósítani. Öröm a számunkra, illetve a többi intézménynek, hogy fellépőkhöz juthatnak, ami így számunkra díjmentes, mert a kormány fizeti a fellépti díjukat, gazdagítva a programkínálatot.

Említette, hogy egy évben több ezer koncertet szervez a Filharmónia Magyarország. Most, hogy ezek elmaradnak, milyen tevékenységet folytatnak a járvány idején?

Nagyon aktív volt ez az időszak: sok feladatot kezelünk, amellyel a kulturális államtitkárság bíz meg, ebben igyekeztünk előrelépni. Ilyen a békéscsabai társszékesegyház által kapott támogatás az orgonafelújításra. Emellett elindítottunk a járvány kezdetén egy tematikus, online programot, amelyet a Facebookon találhatnak meg. Hétfőn ifjúsági koncerteket, kedden felnőtt koncerteket, szerdán a filharmónia történelméből szemezgetünk, csütörtökön hangszerbemutatót tartunk. Pénteken először a kollégák kívánságait teljesítettük a Facebookon, most az utóbbi hetekben pedig orvosokat keresünk meg az országban, akiknek ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket azért a megfeszített munkáért, amit ebben az időszakban vállalnak. A szombat meglepetésnap, a vasárnap pedig egy kvízé. Meglepetéskoncerteket indítottunk: tavaly október elsején Fekete Péter államtitkár elindította a Térzene Programot, amely a téli, hideg időszakban leállt, majd a március 15-i hétvégén terveztük újraindítani.

Már úton voltunk Mezőkovácsházára, ahol szintén államtitkár úr indította volna útjára a 2020-as Térzene Programot, amikor megérkezett a hír, hogy már nem valósítható meg a program a vírushelyzet miatt. Számos tárgyalás után egy újragondolt programot kezdtünk, meglepetéskoncertek indultak újra, ami azt jelenti, hogy főként sűrűn lakott övezetekben, például lakótelepek udvarán, játszóterén adtak meglepetéskoncertet különböző zenei csoportok, rézfúvós kvintettek. Hatalmas sikere volt, a lakók nagyon nagy örömmel fogadták őket. Az volt a kérés, hogy az érdeklődők csak az ablakokból, teraszokról hallgassák ezt a koncertet. Ezt meg is tették és nagy tapssal köszöntötték a művészeket, köszönték meg a játékukat. Sokszor leszaladtak különböző ajándékokkal, akárcsak frissítő vízzel. Volt olyan kisfiú, aki csokoládét adott a muzsikusoknak. Illetve például a szekszárdi borvidéken nagyon finom vörösborral is meghálálta polgármester úr a művészek játékát, koncertjét.

A nézők nem tudnak felkészülni arra, hogy hova érkeznek. Ez mindig meglepetésszerű?

Igen. A vírushelyzet oldódásával a terzene.hu oldalon lehet utánanézni. Ennek van egy applikációja is, ami mindkét típusú mobil-operációs rendszerre letölthető, így lehet megtekinteni, épp melyik településen lehet koncertre számítani. Elvileg GPS-koordináták is pontosítják a helyszínt, de érdemes megnézniük az adatokat azoknak is, akik a környéken laknak, mert néha ezek picit félrevisznek.

Készültek idén mesterkurzusokkal is, nem csak előadásokkal. Tervezik-e őket továbbra is megtartani a nyáron, esetleg elhalasztják?

Vannak olyan programok, amelyek elmaradnak, például az Egyházzenei és a Bartók Fesztiválunkat idén nem tudtuk megvalósítani. A Régi Zenei Napok szeminárium és kurzus terveink szerint megvalósul Vácott, július első hetében, ahova kurzushallgatók és professzorokat is várunk, elsősorban Magyarországról, mivel a nemzetközi mozgás még nem annyira megvalósítható. Igyekszünk ezáltal is nyitni, elindítani programokat. Tervezés alatt van, reméljük, hogy egy-egy koncert is meg tud majd valósulni a váci székesegyházban vagy a váci templomokban a Régi Zenei Napok szemináriumon.

Mit tapasztal, hazánkban mekkora népszerűségnek örvend a klasszikus zene?

Nagy öröm volt számomra ebben az időszakban, hogy az emberek örömmel, lelkesedéssel fogadták a zenészeket. Öröm volt, ahogy hallgatták és nem becsukogatták az ablakaikat, odajöttek, meghallgatták az előadásokat. Igyekeztünk a programban olyan műveket összeválogatni, amelyek erősítik, népszerűsítik a klasszikus zenét mindenfelé az országban, amerre járunk. A klasszikus zenei slágereket igyekeztünk összeválogatni, illetve némely filmzene is bekerült a programba vagy egy-egy ismertebb opera, operettrészlet is megszólalt esetenként.

Önt nemrégiben újabb feladatkörrel bízta meg Kiss-Rigó László püspök, a Szegedi Dóm zeneigazgatója lett. Mit jelent Ön számára ez a tisztség?

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, és az egyébként is szoros naptáramba nem volt könnyű ezt beilleszteni. Azt vállaltam, hogy fokozatosan, évi néhány alkalommal igyekszem bekapcsolódni a püspöki szentmisék liturgiájába, illetve azt, hogy vezetem a püspöki szentmisék liturgiáját, valamint minden zenei programban tanácsot adok püspök atyának. Megbeszéljük, hogy mik a tervei, és milyen módon lehetne színesíteni, illetve hogyan lehet a Szegedi Dóm zenei életének színvonalát a legmagasabbra emelni, amely a vírushelyzetben bizonyos szempontból kinyílt. Az online közvetítésű, nagyheti szertartásokban közreműködtem, illetve vezettem a liturgiát, orgonáltam. Nagyon nehéz és szép feladat lesz, örülök, hogy ilyen módon is bekapcsolódhatom az egyházmegye, a Szegedi Dóm zenei életébe.