A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei levéltárnak ajándékozott fényképekből, iratokból nyílik kiállítás péntek délután a szolnoki Arabica Kávézóban. A tárlat a koronavírus-járvány miatt a levéltár honlapjára is felkerül, így azt az interneten is bárki megtekintheti.

A kiállított képek, iratok mindegyikét magánszemélyek adományozták. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló magánirat-ajándékozásnak köszönhetően számtalan dokumentummal gazdagodott már a levéltár folyamatosan bővülő gyűjteménye.

A péntek délutántól megtekinthető kiállítás egyik érdekessége például egy 1941-es világtérkép, amely a második világháború akkori aktuális állása szerint mutatja többek között Magyarország, az akkori Német Birodalom határát, vagy például hogy a japánok meddig szállták meg Mandzsúriát. A levéltárnak ajándékozták Tabák Lajosnak, a hazai szociofotográfia megteremtőjének komplett irathagyatékát több száz fényképpel együtt.   

A tárlaton egy szocialista brigádnaplóból is megtekinthető lesz egy részlet, amely akkor a mai közösségi oldalak szerepét töltötte be: az élet „kedves pillanatait” – társadalmi összejöveteleket, gyermekszületéseket – örökítették meg fotókon, rajzokon, írásban vagy újságokból vágtak ki részleteket. A forrásanyag társadalomtörténeti szempontból is nagyon jól használható.

Csönge Attila, a levéltár igazgatója elmondta: nemcsak a személyes, hanem a társadalmi egyesületek iratai is érdekesek lehetnek. A kiállításon a Szolnokért Egyesület korábbi irataiból is állítanak ki – ez az egyesület kezdeményezte Szolnokon az új országzászló felállítását.

Látható lesz fotó Erdei Ferenc korábbi belügyminiszterről is, amint beszédet mondott 1945 nyarán Szolnok főterén. A képen azóta lebontott épületek is szerepelnek, emellett érdekesség, hogy Erdei Ferenc Horthy István kormányzóhelyettes szobortalapzatán áll a képen. A szobrot már 1945. május 1-jén ledöntötték a munkások, de a talapzat akkor még ott áll, rajta a felirattal, hogy ez a hősi halált halt pilóta szobra. Sem a szoborról, sem a talapzatáról nincs a levéltárnak más fotója ezen kívül.    

A kiállításon civil rendezvényekről szóló, véradásokat hirdető, mozifilmeket beharangozó plakátok, valamint politikai pártok poszterei is láthatók lesznek.  

A megyei levéltár igazgatója hangsúlyozta: nem csak eredeti képeket fogad a levéltár, hanem az eredetiről készült digitális másolatokat is.  A tárlaton ilyen lesz például a szolnoki Tiszavirág híd építéséről  készült fotó, amelyet digitális formában kapott a levéltár.

Csönge Attila kiemelte: a kiállítással a helyi kisvállalkozások iránti szolidaritás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A nagyobb posztereket egy helyi reklámstúdió nyomtatta ki, a kisebb fényképeket egy helyi fényképész hívta elő, a tárlat pedig egy helyi kávézó falára kerül.

Nyitókép: Szinyei-Merse Félix, a levéltár egyik volt igazgatója, forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár