fbpx

Szobrászmesterek az Epreskertben II.

A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1889-től, azaz 133 éve folyik szobrászképzés. Ennek alkalmából kiállítás nyílik február 22-én az Epreskertben, melyet Farkas Ádám szobrászművész nyit meg.

A Stróbl Alajos alapította Szobrászati Mesteriskola képzési metódusa hagyományosan a mester és a tanítvány személyes kapcsolatán alapszik. A Szobrász Tanszék, Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítása abba a folyamatba enged betekintést, hogy ez a hagyomány hogyan vezetett el napjainkig, a mesterek, majd a tanítványokból lett mesterek hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a szobrászat több ezer éves tapasztalatát.

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot. A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be, láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat.

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállításon Stróbl Alajos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Mikus Sándor, Szabó Iván, Vigh Tamás, Borsos Miklós, Somogyi József, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Kő Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A rovat további cikkei