A Puszta Hangja Egyesület jóvoltából újabb állandó tárlattal bővült a 100 évvel ezelőtt született Munkácsy- és Székely Bertalan-díjas festőművész emlékezete. A Diószegi Balázs szülőház vezetője, Székely Gábor helytörténész összegyűjtötte a város különböző intézményeiben, irodáiban fellelhető nagyméretű olajfestményeket, amelyeknek januártól a felújított kunszentmiklósi városháza elegáns lépcsőháza és az emeleti folyosó ad helyet. A 23 képből álló gyűjtemény, a város második állandó Diószegi-tárlata, a festőművész emlékházában megtekinthető a kiállítás mellett. A képeket Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere vette át.

dioszegibalazskep

Diószegi Balázs, “az utolsó magyar parasztfestő” 1914-ben született Kunszentmiklóson. Képeinek központi témája az alföldi táj, és az ottani parasztemberek életmódja. Az újonnan összegyűjtött és kiállított képek mérete, színvilága, a paraszti hagyományok művészi ábrázolása méltó kiegészítése az 1826-ban épült klasszicista városháza harmonikus belső világának.

A festő szülőházában szintén új kiállítással jelentkezett a Puszta Hangja Egyesület, amely a festőművész kezdő és utolsó korszakának bemutatását tűzte ki célul.

B. A.