Az aukciós tételek között a Virág Judit Galériánál rendre felbukkannak Gulácsy Lajos festményei, melyek a hazai műkereskedelemben is állandó favoritnak számítanak. Az idei tavaszi aukción megjelent Séta a régi olasz városban című olajfestmény korábban az egyik legnevesebb magyar kollekció, a Bedő-gyűjtemény része volt. A mű a festő itáliai ihletettségű művészetének egyik legizgalmasabb alkotása, így nem csoda, hogy többen is versenybe szálltak érte. Végül a 30 millió forintos kikiáltási ár duplájáért, 60 millió forintért kelt el.


gulacsy_lajos_seta_a_regi_olasz_varosban__olasz_kisvarosi_utca__1908_1910_kozott_55._aukcio_106_600x842.png
Gulácsy Lajos: Séta a régi olasz városban

 

Ahogy előzetesen jósolni lehetett, kiemelt figyelem övezte az árverés egyik szenzációjának kikiáltott Szinyei-Merse Pál-festményt, hiszen a művész képei ritkán érhetők el a műtárgypiacon. Az est fénypontjaként kalapács alá kerülő Szép idő (Derűs idő a Balatonon) című kép licitje 30 millió forintról indult, végül 44 millió forintnál koppant a kalapács. Habár új életműrekord nem született, az egykor Horty Miklós budavári lakosztályát is díszítő alkotás ismét a figyelem középpontjába állította a magyar plein-air festészetet.

 

Boromisza Tibor Őszi reggel című alkotását 28 millió forintért árverezték el. Az eddig lappangó, 1911-es festmény érdekessége, hogy korábbi tulajdonosa 600 dollárért vásárolta meg egy floridai árverésen. Nemes-Lampérth József Híd a Szajnán (1920) című képe nem is olyan rég még a Virág Judit Galéria által rendezett Berlin-Budapest című tematikus kiállítás egyik meglepetésdarabja volt. A most elárverezett, 12 milliós kikiáltási árról induló, majd 25 millió forintért értékesített alkotás a művész kiérlelt, drámai erőt sugárzó, nagyméretű tusképeinek egyik legszebb darabja. Nem sokkal maradt el ettől az összegtől Tihanyi Lajos Nagybányai táj című képe, melyet 24 millió forintért vittek el.

 

A festmények mellett számos Zsolnay-ritkaság is az aukció részét képezte. Ezek közül a Sikorski Júlia dekortervei alapján készült szecessziós darab számított a legkiemelkedőbbnek, amely a kikiáltási ár több mint duplájáért, 6,5 millió forintért talált új gazdára. A többi Zsolnay-műremeket is nagy érdeklődés övezte, a kínálatban több múzeumi rangú darab is szerepelt. Rippl-Rónai József kézzel festett, Andrássy Tivadar gróf megrendelésére készült étkészlet-garnitúrából származó tányérja 4,6 millió forintért, míg egy 1902-es, Mack Lajos nevéhez köthető váza ötmillió forintért került új tulajdonoshoz.

 

Az árverésen, melyet a Budapesti Kongresszusi Központban tartottak, végül 631 millió 240 ezer forintos összleütési értéket ért el a galéria.