A művészetterápia és a képzőművészet világát kapcsolja össze a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban látható Mint egy kaleidoszkóp - Utak a tudattalanba című időszaki kiállítás. A tárlaton az 1890-es évek közepétől 1919-ig láthatnak alkotásokat az érdeklődők.

Izgalmas időszak volt ez a művészetben. Ezekben az években alkotott többek között Batthyány Gyula, Breuer Marcell, Derkovits Gyula, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József és Csáth Géza is. A kiállítás egyik kuriózuma, hogy nem csak képzőművészeti munkákat, hanem irodalmi remekeket is találnak a látogatók a terekben. Ilyen alkotás például Csáth Géza Az elmebeteg nő naplója, melynek eredeti kéziratából állítottak ki néhány lapot a szervezők.

A művészet azonban nem csak a szemünkre, hanem a lelkünkre is hat, a Mint egy kaleidoszkóp - Utak a tudattalanba című tárlatot tudatosan, a művészetterápia jegyében állították össze.

A múzeum a felnőttek számára legyen a lecsendesedés helye, ahol önmagukra találhatnak -  fogalmazott Bognár Tibor művészetterapeuta, a kiállítás egyik kurátora. A tárlathoz kiegészítő programokat is szerveznek: a résztvevők különböző érzelmi viszonyulásokat élhetnek át a módszer eszköztárának segítségével. Ehhez segítséget nyújtanak a szakemberek, de ha valaki egyedül szeretné élvezni a kiállítást, arra is van lehetőség. A terekben található fali tartókban szakemberek által összeállított kérdéssorok segítik elmélyülni a látogatót az alkotások között.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történet Múzeumban már korábban is zajlottak hasonló foglalkozások, a szervezők augusztusban, szeptemberben és novemberben is várják az elmélyülni vágyó felnőtteket.

A szöveg forrása a magyarmuzeumok.hu.