fbpx

Új állandó kiállítással nyit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Utazás TÉRben és IDŐben címmel nyílik május 21-én a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása. Az évek óta készülő tárlat idővonalra felépítve mutatja be Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját és gasztronómiáját.

A Békéscsaba az évezredek idővonalán alcímet viselő új tárlat majdnem ezer négyzetmétert foglal el, és az eddigi gyakorlathoz képest merőben más koncepció alapján készült. Nem a legértékesebb műtárgyi anyag szakágankénti bemutatása volt a cél, hanem idővonalra felépítve helyezték kontextusba Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját, kitekintéssel Magyarország és a világ jelenségeire az adott korszakokban.

A tárlat megtekintésekor a látogatók időspirálszerűen teljesen körbejárják a múzeumot.

Az alagsori részeken kapott helyet Békéscsaba és környezete természetföldrajzát, a különböző földtörténeti korokat és a tudományos-régészeti leleteket felvonultató rész. A magasföldszinti rész 1718-tól, Békéscsaba szlovákok általi újratelepítésétől napjainkig mutatja be az életet.

Innen a békéscsabai evangélikus nagytemplomba lépve a vallási eszközök jelennek meg, az interaktivitás jegyében megkongathatók a templom harangjai. A templomból kilépve a piacon találja magát a látogató, ahonnan fel lehet menni a padlásra. Ott múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd. A termeken továbbhaladva a városra jellemző háztípusokat mutatják be, amelyek „vitrinként is funkcionálnak”, bemutatják általuk a néprajzi és – a csabai kolbász hazájában – a gasztronómiai érdekességeket.

A vasútállomásra érve egy épp berobogó vonat fogadja a látogatót, amely a város iparfejlődését szimbolizálja, végül a közelmúltba, egy panellakásba „léphet be” az ember.

Az új állandó kiállítás csúcspontja a múzeum nagytermében különálló egységként berendezett új állandó Munkácsy-kiállítás, amelyet 2020 szeptemberében nyitottak meg.

A kiállítás a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt részeként, a kulturális államtitkárság Kubinyi Ágoston Programja támogatásával készült el. A látványtervező Sz. Szilágyi Gábor volt, a kivitelezést a Rio Lámpastúdió Kft. végezte.

Nyitókép: A Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című állandó kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban (2020), fotó: MTI/Rosta Tibor

A rovat további cikkei