Fotóikonok – Archívumból történelem, Műcsarnok

Az idén 125 éves Műcsarnokban már élőben is látható a fotófesztivál nyitókiállítása, a Fotóikonok – Archívumból történelem című válogatás, amely a New York-i Howard Greenberg Galéria gyűjteményéből származik. A 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.

Vivian Maier: Cím nélkül. Forrás: Budapest Fotófesztivál

A fesztivál számára Anne Morin, a Greenberg galéria kurátora válogatta össze az anyagot, amelyben ismerős és ritkán látható felvételek is helyet kaptak. Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

A kiállítás 2021. június 27-ig látogatható, és számos izgalmas tárlatvezetés társul majd hozzá.

Eperjesi Ágnes: Pont fordítva, acb Galéria

Eperjesi Ágnes: Fényvezetés, 1988, zselatinos ezüst fotogram Docubrom papíron, 20×28,5 cm. Forrás: acb Galéria

Az Eperjesi Ágnes színes fotogramjaiból álló kiállítás azokra a munkákra fókuszál, amelyek eredetileg térben kialakított helyzetek során keletkező színeket mutatnak be. A térkonstrukciók megbillennek, nem várt színértéket kapnak, és végül „kiterülnek” a fotópapíron. A fotóművész számára a fotogram különösen fontos médium. A „közvetlen lenyomat” művészetben betöltött paradigmatikus szerepét a fényre is kiterjeszti. A fotogramon a fény érintése sötétedést eredményez, a fény hiánya pedig pozitív formaként jelenik meg – ráadásul nemcsak a tónusok, hanem a színek is a maguk komplementereit adják a folyamat végén: minden pont fordítva látszik a megszokotthoz képest, így téve próbára hétköznapi tapasztalatainkat. Erre utal a kiállítás címe is.

A tárlat 2021. május 21-ig tekinthető meg.

Katerina Belkina: Dream Walkers, Faur Zsófi Galéria

Katerina Belkina: Liberality, 2019. Forrás: www.belkina.art

Mint minden nagyszerű történet esetén, ha jól mesélik el, az elménkben képzeletbeli vetítővászon jelenik meg. A mesék serkentik a képzeletünket, példamutató jellegük által élesítik ítélőképességünket. Katerina Belkina hagyta, hogy a mesék inspirálják, és megalkotta róluk a saját értelmezését.

A kiállítás 2021. június 18-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

Nagy Zopán: Duplex next / Válogatott fotográfiák, könyvek és fotómunkák, Dokubrom Galéria

Nagy Zopán: Zopán-Duplex (anno). Forrás: zopan.blogspot.com

Nagy Zopán kiállítása kísérletező analóg fotográfiákból áll össze. A képek többnyire régi fényképezőgépekkel (Pajtás, Yashica Mat-124 G, Roby box-gép, Nettar Zeiss Ikon) készültek. A fotók sok esetben kísérletek, lejárt nyersanyagokra többszörösen exponált „jelenések”, komponálások és esetlegességek lírikus, absztrakt, amorf eredményei. Mivel 2021-ben a Dokubrom Galéria a fesztivál központja, a kiállítások mellett szakmai és közönségprogramoknak és a fotográfusok számára meghirdetett portfolio review-nak is otthont ad.

A Duplex next tárlat 2021. május 17-ig látható.

„Objektív” szemmel – Válogatás a haditudósító század felvételeiből, 1941–1944, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Az 1943-as Haditudósító Kiállítás előkészítése. Forrás: Budapest Fotófesztivál

Új, időszaki kültéri kiállítással várja látogatóit a Hadtörténeti Múzeum a Tóth Árpád sétányon és a Kapisztrán téren. Az „Objektív” szemmel – Válogatás a haditudósító század felvételeiből, 1941–1944 című fotókiállítás, amely Magyarország második világháborúba lépésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából készült, a háború dokumentálására felállított speciális katonai szervezetek második világháborús felvételeiből válogat. A budai várnegyedben sétálók a kiállított fényképek révén betekinthetnek a keleti hadszíntéren küzdő magyar csapatok és az őket megörökítő haditudósító alakulatok életébe.

A kiállítást 2021. október 17-ig lehet megtekinteni.

Hermann Ildi: szerint a világ, Inda Galéria

Hermann Ildi: Hiányzó történetek. Forrás: Litera

Hermann Ildi fotósorozatai egészen sok dimenzióját ölelik fel a körülöttünk lévő valóságnak. Mintha a fájdalmasan korán lezárult életműben organikusan formálódó alkotói folyamatnak lehetnénk tanúi. Benne egyszerre szerepelnek erősen összefüggő, ugyanakkor váratlan fordulatokat is hozó sorozatok. A kötőanyag az a látásmód volt, amely már a kezdetektől jellemezte őt, és csak mélyült az idők során. Humora, empátiája és az abszurditás iránti fogékonysága szinte egyedülállóvá tette alkotásait, s különös módon minden témában érvényesült: legyen szó néma enteriőrökről, zavarba hozó tárgyegyüttesekről, hétköznapi vagy éppen kiemelkedő pillanatokról, amelyek esetében az emberi alak és a környezet együttesen hozta létre az abszurd látványt.

A Hermann Ildi: szerint a világ című kiállítás 2021. június 4-ig tekinthető meg.

Vedres Ági – Les amis des femmes, Karinthy Szalon

Vedres Ági: Les amis des femmes – Üvegház lány. Forrás: a Karinthy Szalon Facebook-oldala

Vedres Ági egyéni kiállításának kiindulópontja a nagymama egykori halványkék tüllsálja és az azon látható ábrák, felirat: Les amis des femmes (A nők barátai). A fotográfiák a meghatározhatatlanul jelen lévő nőiség nonverbális szimbólumrendszerét rögzítik szubjektív pillanatokban. A portrék alanyai a hétköznapok megismételhetetlen szépségei, akik tudtukon kívül a nőiesség viselkedésmintáit testesítik meg. Olyan környezetben, ahol személyiségükhöz hűen kibontakozhatnak, és a csipke, bársony, organza, azaz a „nők barátai” által önmaguk virágaivá válhatnak.

A kiállítás 2021. május 14-ig látogatható.

Letizia Battaglia – A szépség mindenek fölött, Olasz Kultúrintézet – Xénia Galéria

Letizia Battaglia: Via Calderai, Palermo, 1991. Forrás: Budapest Fotófesztivál

A Palermóban 1935-ben született fotográfus, rendező, környezetvédő a társadalmat bemutató fotóiért több nemzetközi díjat kapott. „Háborúk, környezetszennyezés, szegénység, maffia; a fotósok mindenhol ott vannak, és mindenről be akarnak számolni. Majd elérkeznek azok a pillanatok, amikor mindez elviselhetetlenül feleslegessé válik, és mást keresel. A békét keresed, egy simogatást, egy mosolyt. Egy nő egyszerű, meztelen teste nekem ma, 86 évesen, az maga a szépség. Egy kislány komoly pillantása, amit véletlenül elkapok, az maga az öröm.  A többit elvégzi a fényképezőgép” – mondja.

A kiállítás 2021. május 20-ig tekinthető meg.

A Budapest Fotófesztiválon a fenti kiállítások mellett még számos, élőben vagy online megtekinthető tárlat látható. A részletes program itt érhető el.

Nyitókép: Martin Munkácsi: Liberia. Forrás: Budapest Fotófesztivál