fbpx

Virágesővel ünnepli a női létet a Napfonat

A Napfonat női a capella énekegyüttes tavaly tavasszal debütált első, Szól a világ című nagylemezével, mely a Hangvető gondozásában jelent meg. Új daluk, a Mint a zápor amellett, hogy a következő album előfutára, kiemelt szerepet kap ebben az évben: az együttes ezzel a dallal került be A Dal 2022 című műsor legjobb 40 alkotása közé.

A Napfonat különleges színfoltja a hazai zenei palettának, hiszen a formáció öt énekesnő alkotói közössége, akik a világzene tágas és sokszínű műfajában tevékenykednek együtt. Saját szerzeményeket, magyar és más kultúrák népdalait dolgozzák fel polifonikus hangzásba öltöztetve. Zenéjük egyediségét adja, hogy az énekhangok összefonódása mellett fontos szerep jut a perkusszív, ütős hangszereknek.

A lányok az elmúlt években meghódították a magyar világzenei színpadokat: meghívott vendégei, illetve előzenekara voltak Palya Beának, bekerültek a Hangfoglaló program 2020-as évadának nyertesei közé, 2021 szeptemberében Sena Dagaduval léptek fel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Ferenc pápa zárómiséje előtt, illetve a Szent István-bazilikában. Idén a Müpában koncerteztek először, a népzene ünnepén. Ebben az évben is számos helyen találkozhatunk velük: fellépnek a Bánkitó Fesztiválon, a Fishing on Orfűn, a Művészetek Völgyében, az Opus Jazz Klubban, egy többállomásos koncertturnén szerepelnek Dánielfy Gergő és az Utazók, illetve a Jóvilágvan zenekar társaságában. Legközelebb február 19-én, A Dal 2022 negyedik válogatójában láthatjuk őket a Duna Televízióban. 

A Napfonat új, keretes dobra és öt női hangra írt saját szerzeménye a szerelemről mesél Mint a zápor címmel. 

,,Ez a dal olyan számunkra, mint egy örömünnep, mint egy nyár esti tánc az esőben. Sokan írnak a szerelemről, hiszen egész világunkat felforgató, örömöt és ugyanakkora bánatot adni képes érzelemről van szó. A Mint a zápor a megérkezett szerelem érzéséről szól, amikor teljes szívünket bele tudjuk adni abba, amiben vagyunk, és viszonzásra is találunk, egyfajta kegyelmi állapotban lehetünk” − írja a dalt ihlető megélésről Tóth Eszter, a dal szerzője. „Ezért az érzésért nagyon is meg kell dolgozni, nem mindig könnyű, de cserébe megtart, felemel és frissít, mint egy nyári zápor.”

,,A videókliphez olyan koncepciót képzeltünk el, amely átadja azt a könnyed, mégis mély érzést, ami nekünk ehhez a dalhoz társul. Nem egy konkrét történetet szerettünk volna elmondani, hanem sok kis mikrotörténetet, illetve egy-egy történet kimerevített, megállított pillanatát.

Központi szimbólumnak a virágot választottuk, amely azonkívül, hogy univerzális, a női lélekben zajló folyamatok csodaszép jelképe lehet, és remekül illik a dalunk hangulatához, izgalmas lehetőséget kínált nekünk a játékra. Egyaránt használtuk férfi, gyermek, párkapcsolat, érzelem, reakció, egy-egy gondolat vagy hangulat kifejezéseként. Nagyon szép és számunkra izgalmas asszociációk születtek a virágok segítségével. Általuk könnyű volt képileg is megteremteni azt az élettel teli, termékeny, friss és nyiladozó állapotot, amely minket alkotóként, nőként, egyénenként is jellemez, és ami a nőknek általánosságban is sajátja” − árulták el a dalról a zenekar tagjai.

A videóklipet Lukács Mihály rendezte, aki csapatával (Nyíri Julianna, Lukács Máté) nagyon könnyedén hangolódott rá a lányok elképzelésére. A virágok kiválasztásában Kövér Krisztián virágkötő mester (BotanicArt) segített, a forgatási helyszínt pedig az Artus Stúdió biztosította.

A rovat további cikkei