Bárdos Artúr rendező, színházigazgató 1948. október 21-én lemondott a Belvárosi Színház vezetéséről, és az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol politikai menedékjogot kért. Hivatalos útlevéllel hagyta el Magyarországot, de nem tervezte a visszatérést.

Mivel csak néhány könyvet vihetett magával, könyvtárának legértékesebb részét a színigazgató-rendező biztonságba helyezte, csakhogy a teljes hagyatéknak nyoma veszett. A közelmúltban olyan kéziratok, dokumentumok és fotográfiák kerültek az OSZMI tulajdonába, melyek hollétéről még Bárdos Artúr Egyesült Államokban élő fiai sem tudtak.

Mint kiderült, Bárdos Artúr egy barátja, Zsebők Zoltán Kossuth-díjas magyar orvos, radiológus, egyetemi tanár gondjaira bízta értékes emlékeit, melyek az ő házának padlásán lapultak évtizedeken át.

Noha a teljes anyag feldolgozása még folyamatban van, az OSZMI legújabb virtuális kiállítása ebből a színháztörténeti felfedezésből ad némi ízelítőt fényképeken, leveleken, plakátokon és egyéb dokumentumokon keresztül keddtől ezen a honlapon.

Kiemelt kép: Bárdos Artúr Amerikában, 1950-es évek. Készítette: Hungarian Theatre Museum and Institute/Ismeretlen