MM

Hogyan kezdődött a zenei karriere?

Minden Avignonban kezdődött a helyi tehetségkutató versenyen. Itt nyertem jegyet Párizsba, ahol egy nagy televíziós énekversenyen léphettem fel. Ez nagyszerű élmény volt számomra, az egész család velem utazott, ami hatalmas támogatást jelentett. A szüleim nagyon támogattak. Ez sokat segített az egész karrieremben.

Az emberek Önt Edith Piaf utódjának tartják. Hogyan éli ezt meg?

Nagy megtiszteltetés számomra. Edith mindig is a példaképem és egyben nagy tanárom volt. Gyermekkoromtól szerettem volna olyan lenni, mint ő. Pályafutásom során a világ minden táján felléptem, ezért úgy gondolom, hogy az Edith Piaf utódja jelző egy kicsit talán megérdemelt.

 

A zene világában már ötven éve jelen van. Van valamiféle receptje a kitartáshoz?

Az a tény, hogy még mindig összpontosítok, és úgymond a csúcson vagyok, azáltal lehetséges, hogy sohasem változtattam meg elveimet és szokásaimat. Önmagam voltam, vagyok és leszek is mindig. Egész életemben azt csinálom, amit szeretek, tehát énekelek.

 

Van valami különleges módszer testének formában tartására? A világ számos részén való koncertezés bizonyára fizikailag is megterhelő.
Ha az életerő forrásáról beszélünk, akkor törődnünk kell a testünkkel. Szeretek enni, de sohasem eszem sokat. A biotermékeket részesítem előnyben, és sok halat, gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztok. Sohasem dohányoztam, és sokat alszom, különösen fellépés előtt.

MM3

Azt mondják, Ön az első európai művész a történelemben, aki fellépett Kínában. Ez így van?
Talán ez így igaz. 1986-ban meghívott a kínai kormány, hogy tartsak egy koncertsorozatot az országukban. A saját francia zenészeim kíséretében mentem, közösen egy nagyszerű kínai zenekarral. Abban az időben két koncertet játszottam Pekingben és Sanghajban. Nagyon meleg fogadtatást kaptam. Amikor kínai nyelven énekeltem, a közönség teljesen megőrült.

Arról is ismert, hogy több nyelven énekel. Hány nyelven, és melyik Ön szerint a legnehezebb?

Összesen kilenc világnyelven énekelek. A legnehezebb számomra nem a kínai vagy a japán, hanem a finn nyelv. Tényleg nagyon nehéz a kiejtési módja.

Mik a tervei? Min dolgozik?

Most új albumot készítünk, mintegy tizenöt, német nyelven felénekelt dalról van szó. Aztán otthon akarok pihenni Avignonban és egy kis időt eltölteni a szeretetteim körében. A nyár után európai turnéra indulok, ahol többek között Budapestet is meglátogatom, ahová igazán vágyom. Gyönyörű fővárosuk van.