A program kibővítésével idén 16 helyszín, nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kap majd lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson ? mondta el Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a pályázatot ismertető április 20-ai sajtótájékoztatón Budapesten. A főigazgató hozzátette: a pályázat arra irányul, hogy a cigányzenét visszavezesse az éttermekbe. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy a pályázat elsődleges célja a cigányzene mint innováció bevezetése újabb helyszínekre a hagyományos helyek támogatása mellett.

old-violin-2363035_960_720

 

Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a műfaj több száz éven keresztül működött, most azonban vissza kell hozni a köztudatba, ezért nagy előrelépésnek nevezte az idei pályázat kibővítését. A nyertes pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy május 19. és augusztus 20. között, a hét hat napján, minimum három órában négy-öt fős cigányzenekart foglalkoztassanak. Pályázatot minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai, működtetői nyújthatnak be. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője. A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg, az éttermek nem részesülnek támogatásban.

 

A pályázati felhívás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezéseket április 25-éig lehet benyújtani. A pályázatokat Radics Ferenc, Sántha Ferenc, Déki Lakatos Sándor és Kerényi Imre bírálja el. A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából Muzsikáló Budapest címmel tavaly hirdetett első alkalommal pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza, akkor 12 budapesti étterem kapott lehetőséget cigányzenekarok foglalkoztatására.

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com