1, MAGYAR IRODALOM

Kultpol

Czakó Gábor Csaba

Író. A Pécsi Tudományegyetemen jogot végzett. Számos lap szerkesztőségének volt munkatársa, köztük az Új Tüköré, a Mozgó Világé, a Négy Évszaké, a Magyar Szemléé. 1989-től 1990-ig az Igen főszerkesztője volt. A magyar katolikus újságíróképzés megszervezője. Ötven kötet regényt, novellát, esszét és színdarabot írt. A Várkonyi Krónika, a Luca néni föltámadása, az Eufémia, a Magyar Rémmese sorozat, az Adorján és Seborján, a Megváltó, a Disznójáték szerzője. Beavatás című televíziós esszésorozatát tizenhárom éve vetíti a Duna Televízió. Munkásságát sok más kitüntetés mellett József Attila-díjjal is elismerték.
 

Gergely Ágnes

Író, költő, műfordító. Az ELTE Bölcsészettudományi karán szerzett magyar?angol szakos tanári diplomát. Újságíróként dolgozott a Magyar Rádió külföldi adásainak szerkesztőségében. Az Élet és Irodalom rovatvezetője, a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, a Nagyvilág című világirodalmi folyóirat rovatvezetője volt. Az Ajtófélfámon jel vagy, a Riportnapló Északról, A kastély előtt, A tolmács, a Stációk, az Őrizetlenek szerzője. Többek között James Joyce és Dylan Thomas műveit fordította magyarra. Összegyűjtött versei 2006-ban jelentek meg Útérintő című kötetében. Kossuth-díjas művész.
 

Moldova György

Író. Novellái, regényei, szociológiai ihletésű riportjai 1955 óta jelennek meg. Több mint 90 könyv szerzője. Első kötete, Az Idegen bajnok 1963-ban jelent meg. A Ha jönne az angyal?, a Malom a pokolban, Az elbocsátott légió, a Negyven prédikátor szerzője. Jelentős teljesítménye a Kádár Jánosról szóló életrajza és Az utolsó töltény, 10 kötetes önéletrajza. A hazai humor és szatíra meghatározó alkotója. Számtalan riportkönyve közül néhány: Szabadíts meg a gonosztól!, A jog zsoldosai, Történelemóra. Rendkívül népszerű szerző, művei több millió példányban keltek el, némelyik kilenc kiadást is megért. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.