fbpx

10 + 10 friss magyar zene, amik elfeledtetik a bezártságot

A zenei élet újraindulása, ami a koncerteket illeti, sajnos még várat magára, azonban a tavasz már közénk röptette 2021 friss zenei termésének első fecskéit.

Következzék tíz új magyar zene, amik hol a befelé fordulásban, hol a kinti világba való „kiszabadulásunk” tervezgetésében lehetnek segítségünkre. És mivel bőséges volt a választék, a lista után további tíz bónuszajánlatot is találtok!

Deva – Witchcraft

Deva, vagyis Takács Dorina a tavasz hajnalán jelentette meg az évszak romantikájához tökéletesen illő, hipnotikus dalát, a Witchcraftot, mely a szerelemről és mágiájáról szól. Megalkotásánál egy székelyföldi népdalszöveg szolgált mintául, de zárszóként a Megrakják a tüzet című klasszikus keserédesebb sorai is felcsendülnek. Az autentikus lüktetést törzsi ritmusok és szintetizátorszövetek fonják össze. A szerzeményhez szuggesztív klip is készült Ladocsi András rendező és hét táncos jóvoltából, akiket elnézve a karanténhelyzet legtespedtebb perceiben is mozogni támad kedvünk. A kisfilm érdekessége, hogy hosszabb verziója a Nowness oldalán debütált.

Benjamin Korañi – If I Could Fly / I Wonder

Az utazgatósabb és nyílt ég alatt bulizós „békeidők” nosztalgiájának húrjait pendíti meg bennünk Benjamin Korañi első albuma, az If I Could Fly és annak beharangozó, klipes dala, az I Wonder, amely a Bakonyba kalauzolja közönségét. A Londonban is szerencsét próbált énekes-dalszerző a Fran Palermo egykori alapító tagja, egy ideje pedig akusztikus esteken csíphettük el idehaza. Hét dalt tartalmazó debütlemezének különlegessége, hogy az ének és a hangszerelés teljes egészében kis házi stúdiójának gyümölcse. Ennek ellenére nem lehet teljesen magányos farkas típusú alkotó, mivel épp bandát alapít: jelenleg basszeros, szintis és gitáros tehetségek jelentkezésének örülne.

mïus X Attaray Visual – Études au Toldi

Ha neked is hiányzik a Toldi Klub koncertterme – vagy úgy egyáltalán az élő- és klubzene világa –, érdemes megnézned a mïus különleges live session videóját, mely az Attaray Visual projekttel karöltve, fények és geometrikus formák éterien megkomponált játékával varázsolt egyedi atmoszférát a Toldi egy ideje kiürült falai közé, végre ismét zenével és érzésekkel megtöltve a teret. A projekt a majdnem pontosan egy éve megjelent, Études de Battements című mïus-nagylemez öt dalát eleveníti fel, melyek közül kettőben Hegyi Dóri (OHNODY) is hallható.

Kolibri – Zöldeskék

Egyszerre szívfájdító és szívmelengető zenei munkásság jellemzi Bognár Bandi énekes-dalszerző Kolibri projektjét, melyben régebben angol, mostanában pedig magyar dalokkal érinti meg melankolikus énünket, hogy az elengedés és a gyógyulás felé tereljen velük. Ebben nagy segítséget nyújt egyáltalán nem túlcsiszolt, hanem ösztönösen hatásos énekhangja, amire nagyon szívesen használnám az empatikus jelzőt, még ha ez egy kicsit szokatlan is. Bandi Zöldeskék című dala március közepén jelent meg, és a tőle megszokott bensőséges merengésre csábít.

Villö Acetone – Kickback

Horváth Villő tavaly még szólóban jelentette meg High on Fame című szerzeményét, ami aztán kellően nagyot robbant a hazai zenei underground berkeiben, és egy határozott mozdulattal felfestette a Villö Acetone projektet a térképre. A képző- és vizuálművész Villő ezután megjelentetett egy instrumentális kislemezt is, most pedig zenekarral körbevéve folytatja hódító és kísérletező útját az experimentális rock vizein. Ennek gyümölcse az előítéletekre és az önsorsrontásra humorral rávilágító Kickback is.

Aviary – Machu Picchu [Live at Keleti Blokk]

A teljesen újraformálódott és sokáig a háttérben (hol itthon, hol Londonban) munkálkodó Aviary zenekar decemberben adta ki „visszatérő” dalát, a Speart, amit most egy hasonlóan sötét tónusú és ütős sessionvideó követ. Az új, Machu Picchu című dalhoz készült videót a Keleti Blokkban rögzítették az utolsó ottani próbájuk alkalmával egyfajta tisztelgésül, mivel számukra is meghatározó helyszín volt az ősszel bezárt kultikus alkotótér. A végeredmény egyszerre vonzó és baljós, lassan, de biztosan felépülő, dark wave felé tekintgető katarzis.

Carson Coma – Pók

A Carson Coma két tagjával még az előző év végén interjúztunk Lesz, ami lesz című második lemezükről és sok minden másról is, most pedig itt a folytatás a Pók című dal és klip formájában. A srácoktól eddig sem állt távolt a frappáns szövegekkel táncoltatás, ebben az új szerzeményben azonban különösen fontos és aktuális témára esett a választásuk: az előítéletek ellen és az elfogadás mellett „kampányolnak”, mindkettőt szimbolikus dalszöveggel és az Ezüst Medve-díjas rendezőhallgató és színésznő, Kizlinger Lilla által rendezett klippel.

Paperdeer – Fortress (ft. BÖBE)

Szintén újraálmodott visszatérőnek számít a Paperdeer elektronikus duója, akik novemberben az absztrakt videóba csomagolt Gazsiafter című dallal kezdték el felvezetni idén megjelenő lemezüket, amelynek nemrég futott be a második beharangozója, a Fortress. A tánczene és a művészi elvontság határán táncoló csapat az új dallal lassítani szeretne a több szinten is káosz felé sodródó világon. Az építkező feszültség mellett Szécsi Böbe hangja, futó alakja és felvillanó tájképek segítenek meditatívan ráhangolódni a jelen pillanat fontosságára. A képkockákat elnézve a karanténhelyzetből elfutni vágyó és a világba végre „kiszabaduló” énünk is megelevenedhet lelki szemeink előtt.

PLUTO Sound Compilation Series – I. CHARON / II. STYX

Jubileumi válogatássorozatot indított a PLUTO Sound kiadó, ami körül immár öt éve úgy keringenek a hazai feltörekvő elektronika csillagai, mint a Plútó körül a holdak. Ennek nyomán a válogatáslemez-széria arculatát és címeit is a törpebolygó holdjai és az azokhoz kapcsolódó görög mitológiai nevek ihlették. Eddig a CHARON és a STYX jelent meg, rajtuk PREPETUUM, A I W A, oneeyedman, a Pixel Cranes, Function Store, Aether, vaghy, SPNT, a Passive Collider, Ben Leavez, a SYNONYMS, planetmälcolm, ONAKOM és Ferko zenéivel. A havonta új EP-vel bővülő sorozat júniusban a kiadó ötvenedik kiadványával fog kiteljesedni.

Shinterz – Dyke (WaTa Remix)

A Shinterz 2016 óta gyúrja izgalmas masszává a klasszikus és a kísérleti zenét a free jazz szabadságával és az elektronikus hangképek játékosságával. Legújabb daluk eredettörténetét belengi az angolszász történelem misztikuma, hangzása viszont nem is lehetne jövőbe kacsintgatóbb. A Dyke című dalból nemrég készült egy Varga Tamás WaTával közös remix is, a track pedig bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Zenekép projektjébe. A pulzáló energiákban gazdag szerzemény számomra a várakozás és a reményteli érzések széles skáláját zenésíti meg, így tökéletes soundtrack a pozitív rezgésekre vágyó füleknek.

És akkor itt bónusz tízes csapat, akiket szintén megéri hallgatni/nézni:
The Anahit Heart Alive
Dope CalypsoBring All The Tears And Turn Them Into Freshwater
MmamtMmamt II
DamaraNeked
Cz. K. Sebőkétezerhúsz
Ben LeavezIn / Deus Ex
BlahalouisianaNe engedj még el
Bohemian BetyarsElölről újra
Lady / BirdPlan A
ZsüdRewiring

Nyitókép: Paperdeer – Fortress (ft. BÖBE)

A rovat további cikkei