Az első koncertre 2010 június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagy sikerű előadás megerősítette a tagokban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát a zenekar. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzanak a kamarazenekari koncertek világába.

Idén, a 10.születésnapi hangversenyre a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, ezért a zenekar klipet készített az Óbudai Társaskörben.

A kiemelkedő sikerek mellett – Junior Prima díj, nemzetközi versenygyőzelem, nemzeti ifjúsági zenekari cím – az innováció jegyében új sorozatok és koncertműsorok megálmodása volt a legnagyobb feladata a zenekarnak. Az Anima Musicae 2013-ban létrehozta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyet, melynek vezetésére Tornyai Pétert kérte fel. A műhely a legfőbb célja, hogy a zenekar széles spektrumú művek megismertetésén keresztül értő tolmácsolója legyen a kortárs zenének egyaránt. Mára már több mint 50 mű született a zenekar részére. A 10 év legfontosabb tapasztalata, hogy olyan rendkívüli szólistákkal sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, mint Baráti Kristóf,Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Rolla János, Várjon Dénes, Vigh Andrea, David Grimal, Kirill Troussov vagy Alexander Sitkovetsky.

A zenekar egyik missziója, hogy a barokk kor muzsikáit bár modern hangszereken, mégis autentikus előadásban tudja megszólaltatni, ezért Dinyés Soma csembalóművészt, a barokk zene előadásmódjainak szakértőjét kérte fel barokk zenei műhelyének vezetésére. A zenekar a tradicionális koncertezés mellett fontosnak tartja új utak keresését, ennek is köszönhető, hogy többször rendezett Flashmobot, az online térben egyaránt jelen vannak.

Az Anima Musicae különösen fontos feladatának tartja az ifjúság elérését, számos ifjúsági előadást rendezett az elmúlt évtizedben. Különleges koncertprogramjai közé sorolható a Belső Hallás című előadás, mely siketeknek és nagyothallóknak kínált élvezhető produkciót, de a társadalmi felelősségvállalás jegyében a zenekar kórházak és különböző jótékonysági szervezetek részére is adott koncertet.

Az Anima Musicae létrehozta a Budapest Quartett Weekendet, mely 2017 óta minden évaduk egyik legfontosabb eseménye. A Budapest Tavaszi Fesztivál szervezésében többször is létrehozta a Conduct Us programot, melyen a járókelők próbálhatták ki magukat karmesterként. A zenekar számos lemezfelvételt készített: a Hungaroton gondozásában jelent meg Mozart lemezük és Szerenád sorozatuk első két lemeze – épp a harmadik és negyedik lemezen dolgoznak.

Az idei évadban egy valódi különlegességgel is készülnek: egy Für Anima lemezen dolgoznak, amelyen kizárólag kortás zeneszerzők az Anima Musicae számára szerzett művei lesznek hallhatók.

Fotó: Felvégi Andrea