A tragikus párizsi katedrálistűz képeit nézegetve döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves székesegyház mennyi művészt megihletett – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak egy rögtön felismerhető háttérként funkcionál, van, akinél egyenesen a cselekmény fontos része az európai építészet egyik legszebb teljesítménye, Párizs egyik jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött pár filmet, amiben felbukkan a Notre-Dame.

10. Roman Polanski: Keserű méz / Bitter Moon, 1992

A Coyote-Seigner páros gyötrelmes története nagyrészt Párizsban játszódik, úgyhogy szinte elkerülhetetlen volt, hogy bekerüljön a filmbe egy-egy Notre-Dame-snitt. Mint például ez.

9. Jean-Pierre Jeunet: Amélie csodálatos élete / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain 1992

Amélie színes-szagos életének szerves része a groteszk és a tragikum. Néha a kettő egyszerre: mint például amikor édesanyjával meglátogatják a katedrálist, aminek a tetejéről leugrik egy turista, éppen Amélie édesanyjára, aki nyomban szörnyethal.

8. Brad Bird: L'ecsó / Ratatouille, 2007

A ?szegény, mint a templom egere? mondás új értelmet nyer ebben a klasszikussá érett patkányséfes Pixar-animációban. A film fő helyszíneként funkcionáló étterem a Notre-Dame tőszomszédságában áll, így aztán a szereplők párszor feltűnnek a katedrális tökéletesre renderelt mása előtt.

7. Stanley Donen: Amerikai fogócska / Charade, 1963

A klasszikus, sztárparádés bűnthriller Párizsban játszódik, ezúttal Audrey Hepburn és Cary Grant romantikázik a Szajna partján.

6. Amy Heckerling: Európai vakáció / European Vacation, 1985

A Chevy Chase-féle National Lampoon-család vakációja Európába vezetett 1985-ben. A film az obligát ?amerikaiak jönni Európa?-viccek gyorstalpalója. A párizsi fejezetben Griswoldék elsétálnak a katedrális előtt, az időt természetesen nem bámészkodásra vagy fotózásra, hanem veszekedésre használva.

5. Woody Allen: Éjfélkor Párizsban / Midnight in Paris, 2011

Woody Allen kedves ?időutazós? filmjében a húszas évek Párizsa is felbukkan, ahol Picassótól Bunuelig mindenféle legendás arcokkal találkozik Owen Wilson figurája. A mellékelt kép viszont épp a jelenben játszódik.

4. Stephen Sommers: Van Helsing, 2004

Az egyik legsikeresebb Drakula-spinoff-karakter saját filme(ke)t is kapott már. Az amerikai CGI-produkcióban a Hugh Jackman alakította Van Helsing verekedik Doktor Jekyllel a katedrális tetején.

3. Jean-Luc Godard: Á bout de souffle / Kifulladásig / Breathless,1960

A francia újhullám ?programfilmjében? Belmondo és Seberg többször elsuhannak autóval vagy gyalogosan a katedrális előtt, sőt, Seberg karaktere ott is lakik valahol a környéken. És ha ez nem lenne elég, még egy párizsi légifelvétel is belefért Godard filmjébe.

2. Richard Linklater: Mielőtt lemegy a Nap / Before Sunset, 2004

A legszomorúbb, leprófétikusabb dialógus mindek között (?a Notre Dame el fog tűnni egy napon") a Mielőtt lemegy a Nap című filmben hangzott el.

1. A Notre Dame-i toronyőr (1932, 1939, 1956, 1982, 1996, 2001 stb.)


Nem is gondolnánk, hogy Victor Hugo 1831-es regénye ennyi film alapjául szolgált. Vegyük csak a legismertebbeket: az 1939-es változatot William Dieterle rendezte, és Charles Laughton mellett Maureen O'Harát láthatjuk Esmeraldaként; az 1956-os, ?autentikusan? francia Jean Delannoy-változatban Anthony Quinn és Gina Lollobrigida szerepelnek; az 1996-os Disney-féle animációhoz pedig Tom Hulce és Demi Moore adták a hangjukat. A mellékelt képen az 1939-es változat látható.