fbpx

Tíz hazai művész, akiktől elérhető áron vásárolhatsz egyedi karácsonyi ajándékot

Ha még nem stresszelnétek eléggé, leírom a bűvös mondatot: bizony, nyakunkon a karácsony, és alig pár napunk maradt az ajándékok beszerzésére. Azonban kapkodásra semmi ok: szerencsére rengeteg tehetséges hazai alkotó készül az ünnepekre, akiknél garantáltan találunk egyedi, különleges és valóban minőségi ajándékokat. A teljesség igénye nélkül most összegyűjtöttünk tíz művészt, akinél érdemes körbenézni.

Torzonborz

Szert-Szabó Dorottya neve már ismerős lehet azoknak, akiket érdekel a különleges grafikák világa: Fehérlólánya varázslatos mesevilágot hozott létre, amit most már nemcsak printeken, de dizájnertermékeken is beszerezhetünk. A Torzonborz mindent megtestesít, amire egy természetkedvelő, vagány családnak szüksége lehet. A bögrék, a nesszeszerek, a ruhák, a falidíszek mesebeli, erdei hangulatot kölcsönöznek a lakásnak, és biztosan mosolyt csalnak a kisgyerekes családtagok arcára.

Kinek add? A túrarajongó családtagnak, aki minden madarat felismer a hangjáról.

Bianka Parázs Artworks

Parázs Bianka és Balázs Ádám saját szerelmükre tekintettek inspirációs forrásként, amikor megálmodták kerámiáikat. Az ősi motívumokkal, természeti elemekkel, szerelmet és szexualitást jelképező szimbólumokkal díszített kaspók, tálkák, füstölőtartók és vázák mind egy kis családi manufaktúra műhelyéből kerülnek ki, hogy aztán másoknál is belobbantsák az otthon melegét. Pro tipp: a fekete-fehér kollekció személyes kedvencünk, és tényleg minden lakásba illik!

Kinek add? A barátnődnek, akit érdekel a spiritualitás, és a lakását mindig füstölőillat lengi be.

Bernadette Makrame

Fejér Bernadettet eredetileg fotósként ismertük meg, de a kézművesség iránti rajongása új fejezetet nyitott az életében: ha épp nem fényképezőgépet tart a kezében, akkor újrahasznosított pamut fonalból alkotja meg – sokszor elképesztő méretű – makraméit. A makramék környezetbarát módon készülnek, és mind külön mondanivalót, jelentést hordoznak. A gyönyörű horgolást kézzel faragott, natúr olajjal kezelt fa, valamint ásványok teszik teljessé, amik Bernadett elmondása szerint erővel és védelemmel ruházzák fel a makramé tulajdonosát.

Kinek add? Édesanyádnak, aki szeretné végre egyedi dekorációval feldobni a nappaliját.

Kirakós Budapest

Ha azt mondom, kirakós, a többség valószínűleg az ezer-kétezer darabos, giccses tengerparti tájfotókra asszociál, holott ezeken túl is van élet! Három szuperkreatív nő a Covid időszakában álmodott egy merészet, és úgy döntöttek, új szintre emelik a kirakósok kultúráját. Ha összerakjuk a 300 darabos puzzle-t, kortárs hazai képzőművészek alkotásait kapjuk végeredményül, és ha mindez nem lenne elég, a trió már egy memóriakártyával is előrukkolt. Tökéletes ajándék, egyben nagyszerű családi program a karácsony estére!

Kinek add? A testvérednek, aki rajong a kortárs művészetért, de a Covid időszakában kevés kiállításra jutott el.

LaFlorArt

Az utóbbi időben több hazai alkotó is kísérletezik a floráriumok elkészítésével – mi most Flóra alkotásait ajánljuk figyelmedbe, aki kémiai lombikba ülteti örökzöldjeit az újrahasznosítás és a fenntarthatóság jegyében. Amellett, hogy a florárium nagyon izgalmas kiegészítője lehet a lakásnak, még különösebb gondozást sem igényel: az üveg hatására párás környezet jön létre, amiben vígan eléldegélnek a növények.

Kinek add? A barátodnak, aki rajong a növényekért, de sajnos mindet kinyírja egy hét alatt.

Lunar Budapest

A Lunar Budapest elsősorban egyedi printekkel és tetoválásokkal keltette fel a figyelmem (és valószínűleg sokakét), idén viszont már füzetekre és határidőnaplókra is felkerültek jellegzetes színvilággal és szimbólumokkal operáló mintáik. Ha a „kiszemelted” kedveli a misztikus, ősenergiát sugárzó női karaktereket, az állat- és növényvilág áramvonalas élőlényeit, az erőteljes kontúrokat és az égitesteket, lepd meg akár papír-, akár tetoválás formájában egy Lunar-csodával.

Kinek add? A testvérednek, aki állandóan elfelejti a megbeszéléseit, és szeretné rendszerben látni a dolgait.

Rucicis

Bár a Rucicis eredetileg azokat szólította meg, akik cicivel rendelkeznek, ez senkit se tartson vissza az önfeledt válogatástól: férfi- és női ruhák, hajgumik, táskák, ökozsákok, halászkalapok, hímzett holmik egyaránt megtalálhatók, de Staudt Laura örömmel fogadja az egyedi megrendeléseket is. A Rucicis cuccok egyik legfontosabb tulajdonsága a fenntarthatóság: a varrónő szinte kizárólag megmaradt textíliákból alkot, így minden darab egyedi és megismételhetetlen. Ha inkább télies holmit vásárolnál, akkor is jó helyen jársz: a kötött sapkák meleg és vidám színekkel dobják fel a legszürkébb téli szettet is.

Kinek add? A barátnődnek, aki a hulladékmentes, esetleg zero waste életmódot tűzte ki célul a jövő évre.

Ébresztő társadalmi érzékenyítő kártyajáték

Kocsis András nevével sokan összefuthattak már a hazai underground zenei világban: Wobe újságíró, programszervező, grafikus és tetováló oldalát is megvillantotta, tavaly pedig piacra dobott egy formabontó kártyajátékot, ami a szociális érzékenységet és az empátiát hivatott növelni. Az Ébresztővel játszva megtapasztalhatjuk, milyen kisebbségi vagy perifériára szorult közösségekhez tartozni, számunkra idegennek tűnő élethelyzetben boldogulni vagy épp egy ellentétes ideológiával szembesülni. Az egyszerre szórakoztató és edukatív játék idén újra rendelhető.

Kinek add? A kamasz unokatestvéreidnek, akik előtt most nyílik ki a világ.

Rumli

Ha apró, ellenben emlékezetes ajándékkal szeretnél meglepni valakit, kitűnő választás lehet a Rumli-kitűzők egyike. Az „Anyám borogass”, „Az interneten menőbb vagyok” vagy a „Rosszban sántikálok” feliratok frappáns humorral és kellő öniróniával hirdetik az Y és X generáció életbölcsességeit, és egyaránt jól mutatnak egy farmerdzsekin vagy egy kistáskán. Ha pedig szeretnél kiegészítésül még valamit, érdemes megnézni a tervező egyedi képeslapjait, hűtőmágneseit és füzeteit is.

Kinek add? A kedvenc kollégádnak, akivel rengeteg közös poént gyűjtöttetek össze az elmúlt években.

Pop.Portré

Vászontáska + híres irodalmi vagy zenei alakok = praktikus és egyedi ajándék a kultúrarajongó ismerős számára. Nemes Nagy Ágnestől kezdve David Attenborough-n át Pedro Almodovarig mindenki fellelhető itt, de politikakritikus üzenetekért és Budapest-skiccekért is érdemes a tervezőkhöz fordulni. Pro tipp: idén válassz környezetbarát megoldást, és csomagolópapír helyett ajándékozd menő vászonszatyorban az ajándékokat!

Kinek add? Az egyetemista tesódnak, aki unja már, hogy a régi laptoptáskában hordja a könyveit.

A fotók forrása az Instagram. Kiemelt kép: Torzonborz/@tina.moderngoddess

A rovat további cikkei