fbpx

10 klip a 4. Klipszemléről, amit érdemes látnod

Október 10-én immáron negyedik alkalommal választották ki az ország legjobb videoklipjeit az Akvárium Klubban.

Ha végigpörgetjük a 4. Klipszemle felhozatalát, néhány dolgot egyértelműen kijelenthetünk. Egyrészt: a hazai zenei piac roppant mód termékeny, és a már bejáratott, népszerű nevek mellett hónapról-hónapra bukkannak fel a friss, de nagyon ígéretes előadók. A másik, hogy bár a videóklip továbbra is alulértékelt műfaj, mégis egyre merészebb megoldásokhoz nyúlnak az alkotók. Ma már nem ciki profi kamerák helyett telefonnal, akár vertikális helyzetben (ez külön kategóriát is kapott!) rögzíteni klipet, és a végtermék elismerése is egyre kevésbé áll arányban a rá költött milliókkal.
A csütörtöki versenyen mind a 18 kategóriában kihirdették a nyerteseket.

Következzen tíz a legjobbakból.

1. ŽAGAR ft. Fatima Gozlan – Ghost Orchid    

A Zagar idén két videóval is indult a szemlén, és bár szívem szerint mindkettőt külön méltatnám, a Ghost Orchidhoz készült klip egyértelműen az egyik leginnovatívabb alkotás volt a mezőnyben. Korai Zsolt alkotása egy interaktív pszichedelikus trip, amiben a kurzor mozgatásával kedvünkre kalandozhatunk, és bár a vizuál nem változik, mégis órákon keresztül tudnám nézni.

2. Indigó – Northern Song

Őszintén remélem, hogy amikor egy szép napon gyerekeim lesznek, akkor is készülnek majd olyan mesék, mint amilyen a Northern Song videója. A kis eszkimólány és a bölény utazása misztikus történet az északi fény születéséről, ami egyben arra is rávilágít, hogy jobb a megérzéseinkre hagyatkozni ahelyett, hogy azonnal támadásba lendülnénk.

3. Mankind – ROT

Mankind új klipjét styling/jelmez kategóriában nevezték, ami azért mókás, mert a felvételeken látható fiatalok nem estek át semmiféle stílusváltáson. A DJ zenéjével és klipjével egyaránt egy olyan marginális, vékony szubkultúrát képvisel az elektronikus zenében, amit a ’70-es években punknak neveztünk volna: meghökkentő, kissé nyomasztó, romlott és mindezekkel együtt roppant vonzó a jelenség.

4. Beat Dis – I WILL STAY AGAIN  

A Beat Dis félig animált, némafilmeket idéző videója egy vámpírsztori és egy tündérmese szürreális elegye, amiből aztán tényleg nem spórolták ki a furcsa csavarokat és helyszíneket. Egy pillanatig sem csodálkoznék, ha Szabó Áron rendező utólag bevallaná, hogy alvási paralízis vagy LSD trip közben hallucinálta mindezt.

5. Bohemian Betyars – Arra vágyom

Ha a Bohemian Betyars egyszer klipkészítésre adja a fejét, biztos, hogy nem érik be egy sima koncertfelvétellel vagy imázsvideóval (nem mintha ezekkel bármi gond lenne!). A betyárok előszeretettel ragadják meg a mindennapok Örkény-novellákba illő tragikomédiáit. A klip akár egy szociológiai tanulmány is lehetne, és bár az első képkockákon vérkomolynak tűnik az orvosi váróban zajló konfliktus, a végére hirtelen musicalszereplővé változik minden beteg.

6. DLRM – Should

A legjobb performansz kategóriában igencsak erős kihívói akadtak a DLRM-nek. A 30y-t és a Fran Palermót sokan napjaink legjobb koncertzenekaraiként tartják számon, és – bár mindhárom banda megosztó, ízlésbeli dolgon meg felesleges vitatkozni – azt tényleg senki sem tagadhatja, hogy mindegyik formáció hatalmas bulit csinál. A Should klipje nem akar túl sokat, egyszerűen csak egy zúzós buli hangulatát idézi, ám olyan lendület van benne, hogy máris kedvem támadt kidobni a tévét az ablakon.

7. imanexperiment – where u are  

Valami ilyesmi érzés lehet 2019-ben cyber hippiként élni egy budapesti bérházban. A videó egyszerre hozza a Tame Impala-stílusú, álomvilágszerű, de mégis nagyon amerikai életérzést és a hamisíthatatlan „budapestiességet”. A where u are utazás egy kamaszlány fejében, a magyar Lady Bird, a játékgépes rész pedig akár egy Stranger Things-jelenet is lehetne.

8. Ethnofil – Azimuth

Az Ethnofil videója mindenképpen a mezőny egyik legérdekesebb, és egyben legfontosabb alkotása. Dokufilmes elemekkel hívja fel a figyelmet egy különös mentális betegségre, a haphephobiára, aminél az áldozat más emberek érintésétől szorong. A videó és a főszereplő Kata vallomása egyaránt rávilágít arra, milyen izolált, meg nem értett és magányos állapot mentális betegséggel élni. Ráadásul ezt olyan képi világgal teszi, ami egyértelműen a legjobbak közé sorolja a videót.

9. Freakin’ Disco – Rules

A Rules horrorisztikus világa előhívja azt a démont, aki az ágy alatt lapul, aki az iskolában vár, vagy a meghitt családi életbe férkőzik bele. A szörnyet, aki mindenhonnan árgus szemmel figyel, és úgy telepszik a nyakunkba, hogy talán észre sem vesszük. Nem csoda, hogy a Freakin’ Disco zseniális videója a New York-i One Screen Shorts filmfesztiválra is bekerült, ahol olyan világsztárokkal versengett, mint Eminem vagy Ed Sheeran.

10. We Plants Are Happy Plants – The Way

Legjobb sztori kategóriában jelölték a The Wayt, aminek szereplői a kietlen, sivatagi tájba újra „életet lehelnek”, hogy minioázásiba költöztethessék live actjüket. Ez a klip különösen fontos napjainkban, amikor az egyik legégetőbb téma a faji diverzitás és a zöld környezet eltűnése. És amiért külön hálás vagyok, hogy ezúttal nem depresszív és vészjósló hangulatban van szó minderről, hanem a banda optimistán közelített a témához.

Ha kíváncsi vagy a nyertesekre, katt ide!

A rovat további cikkei