fbpx

10 magyar zene, amellyel a karantén alatt is „utazhatunk"

Ugyan átmenetileg el vagyunk tiltva a nagyobb volumenű utazgatásoktól, és úgy érezhetjük, hogy korlátok közé szorítanak a különböző szabályozások, ez azonban egy pillanatig sem szab gátat az izgalmas, friss zenék és klipek születésének.

Nosztalgikus, „békeidőben” begyűjtött impulzusok, és előretekintő, tervezgetésre sarkalló anyagok egyaránt helyet kaptak az utazás témája köré gyűjtött listánkon. Íme 10 friss zenei megjelenés, amelyek segítségével eklektikus belső barangolásra indulhatunk. Ahogy az egyik videó alatt egy kommentelő is megfogalmazta: „falatnyi fellélegzés 2020-ban”.

Yellow Mood − Where do they go? (Mozai I.)

Az önfeledten kocsiba zsúfolódós, kalandozós percek hiánycikknek számítanak mostanában, így a Yellow Mood roadmovie hangulatú klipje tökéletes nyitánya ennek a felsorolásnak. A dalszöveg az elvágyódás, az útkeresés érzését festi le, a hol idilli, hol zaklatottabb zene pedig az úttal együtt járó kettősséget húzza alá. A Where do they go? című dal a 2019-ben alakult zenekar debütáló EP-jének első szelete, egyben egy négy klipből álló „kisfilm” első fejezete. Novemberben követte a második klipes szerzemény, és maga a Mozai címre keresztelt kislemez is, melyen a blues, a rock, a funk, a jazz, a hiphop és a pop elemei állnak össze egy hipnotikus mozaikká.

Fran Palermo − Crocodile Juice Bar (Live At The Bauxite Mine)

Azoknak, akik szeretik a Fran Palermo merengősebb oldalát, tetszeni fog a Live At The Bauxite Mine többrészes sorozata, melyet egy marsbéli tájon, a Gánt határában található bauxitbányában rögzítettek. A széria első, októberben érkezett epizódja a zenekar tavasszal megjelent lemezének címadó dala, a Crocodile Juice Bar. A srácoktól megszokott pörgős, táncoltató energiákkal szemben ezúttal egy jóval befeléfordítóbb atmoszféra-párnát kapunk a vírushelyzetben megfáradt lelkivilágunk alá. Ha szemünk már jóllakott a földöntúli látképpel, érdemes elővenni az említett albumot is, hiszen az egész korong egy eklektikus belső utazást hivatott elindítani a hallgatójában, „Olyan, mint végigsétálni egy nagyon hosszú utcán, ahol van rock and roll kocsma, latin negyed, francia terasz, utcán éneklő afro-kórus, arab és zsidó negyed, templom, temető, kaszinó… Mindenhol megálltunk, mindenhová bementünk, és pár percig figyeltük, hogy mi történik. Az utca egyik végén sivatag, a másikon tenger” – írta körbe Henri Gonzo frontember.

Csordás Gábor − Funkventure

Csordás Gábor zongorista-producer jobban nem is időzíthette volna első szólólemeze megjelenését, hiszen a Funkventure címéhez hűen játékos neofunk utazásra csábítva kiemel minket a hűvös, négy fal közé zárt őszből. A kilenc dalos albumot hallgatva választhatunk, hogy egy áttáncolt, nagyvárosi éjszakára, fülledt trópusi chillre, vagy épp csillagközi utazásra vágyunk-e jobban. A zenébe öntött vibe-ok ráadásul valódi élményekből táplálkoznak – Gábor berlini éveiből és világkörül zongorázó hajóútjaiból. A végeredmény egyszerre retro és futurisztikus, ötvözve a jazz, a funk, az elekronikus zene, a szintipop és az utazások alkalmával szerzett benyomások összességét.

Perrin − The Hills

A belföldi utazásoktól mondjuk nem vagyunk eltiltva, de azok kedvéért, akik mostanában nem engedhetnek meg egy balatoni kiruccanást, álljon itt Perrin, azaz Platotai Soma The Hills című dala és klipje is. A habkönnyű szerzemény videóját a Káli-medencében forgatták. Rendezője az énekes menedzsere, Soltész Péter volt, aki a „beyond the hills, jump into the lake of love” sorról rögtön a tanúhegyekre és a magyar tengerre asszociált. Az alapvetően improvizációra épülő kisfilm fix pontjairól az operatőr, Stanislav Bendarjevszky, vagyis Stas mesélt a Szeretlek Magyarországnak: „A Tóti-hegy teteje a világbajnok kilátással vagy a Köveskáli buszmegálló ikonikus mindenki-zongorája például nem maradhattak ki. A Szent-György hegy a hajnali párában, vagy a Csobánc a naplementében mind olyan élmények, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell.”

AnnaElza x Kanizsa Gina − Next Stop

A feelgood érzetet viszi tovább AnnaElza multiinstrumentalista zeneszerző-producer és Kanizsa Gina Next Stop című dala is. Az elektronikus és jazzes vizeken egyaránt jártas lányok kollaborációja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen indult, ahol AnnaElza jazz-szaxofonosként, Gina pedig jazz-ének mesterszakon végzett. Első közös dalukkal egyből a Jazzy dalversenyének döntőjében rajtoltak, a több évnyi barátság és élmény pedig hamarosan egy mixtape formájában lát napvilágot. A kiadvány első dala, a Next Stop arról szól, hogy az embernek nem érdemes rágódnia és haragot tartania − el kell indulnunk megkeresni azokat a helyeket, ahol felszabadultak, boldogak lehetünk. Egyelőre ugyan korlátozottabbak a lehetőségeink, de ez a motiváló track lehet az első lépés.

Cz.K. Sebő − Papermache Dreams

Czakó-Kuraly Sebestyén Platon Karataev nevű zenekarával sokak szívébe és hallójárataiba belopta már magát, Cz.K. Sebő nevezetű szólóprojekjében pedig legintimebb gondolatait és érzéseit önti dalokba. Kicsit olyan ez, mint egy terápiás naplóírás, ami a szerzőnek és a hallgatóknak egyaránt gyógyír. Több kislemez után hamarosan megjelenik Sebő első albuma is, aminek legújabb dala az itt említett Papermache Dreams. Ez egy Kaliforniában rögtönzött, DIY-videóval visz minket sziklás, tengerpartos bolyongásra. Az ösvényt járva nem csak a vízparthoz kerülünk közelebb, de generációnk elgondolkodtató, negatív ismertetőjegyeihez is.

Ferko (Live) on Loch Lomond, Scotland I Ámbar On Air

Ha már így is a streamelt koncertek és dj szettek évét éljük, az Ámbar On Air csapata gondolt egyet, és csavart kettőt a dolgon. Azt tűzték ki célul, hogy az elektronikus zene legfrissebb tehetségeinek élő szettjeit különleges helyszínekről sugározzák majd az otthonok nyugalmába. Az első felvonásra a skót Loch Lomond tó Inchmurrin nevezetű szigetén került sor. A szériát Fábián Ferenc, azaz Ferko live setje nyitotta. A 47 percnyi utaztató elektronikát a misztikus sziget madártávlatát mutató, szélesvásznú drónfelvételek teszik teljessé.

Belau − Risk It All ft. Amahla

A hazai elekronikus szcéna egy másik tevékeny tagja a Belau. Igéző hangú vendégénekesnőik mellett arról is híresek, hogy nagyon gyakran az utazás témája és a természet kincsei köré húzzák fel klipjeik világát. Ez annak fényében nem is meglepő, hogy négy és fél éves fennállásuk során 23 országban fordultak meg, így volt lehetőség az impulzusvadászatra. A Risk It All című dal elmondásuk szerint a kedvencük a tavasszal megjelent albumukról. Ezt támasztja alá a februárban forgatott skandináv beütésű klip is, amely valójában osztrák, havas tájon, és a hipnotikus medinákat idéző, spanyol Calp városán vezeti keresztül a nézőit. „A klip az útkeresés, a lelki, fizikai, vagy akár időbeli utazás témáját feszegeti, mindenki a saját élethelyzetétől függően el tudja dönteni, hogy számára a látottak milyen formában nyernek értelmezést” – mesélték a fiúk.

Saverne − Nobody Home ft. Cleva Thoughts

A berlini klubélet visszatérő motívum a listán, hiszen a Saverne számára is múzsául szolgált. A lüktetése pedig áthatja a Nobody Home című szerzeményt is, becsempészve a vibráló energiákat a kijárási tilalom miatt éjszakai élet nélkül maradt mindennapokba. A pszichedelikus városnézés képkockáit ugyan a világjárvány előtt rögzítették, de az amerikai női MC-vel kiegészült hip house dal már a karantén alatt rögzült. „Mintha az Élet Beindulásának Várakoztató Dala született volna meg” − öntötte szavakba hibátlanul az Electronic Beats.

TÖRZS − Tükör (Live at Baradla cave)

Frissességét tekintve kakukktojás a listán a TÖRZS koncertfilmje, hiszen novemberben ünnepelte egyéves születésnapját, de mivel igazi audiovizuális csemege, ezért nem maradhatott ki. Az instrumentális poszt-rockban utazó srácok Tükör című lemezüket az aggteleki Baradla-barlangban rögzítették, ezt örökíti meg a hol meditatív, hol kirobbanó ősenergiákat közvetítő anyag.

A rovat további cikkei