Rippl-Rónai József művészetének fő pártolói a Nyugat íróinak köréből kerültek ki, ezért a húszas évek elejétől egy magyar irodalmi portrégaléria megalkotásába kezdett. ?Le akarom festeni mindazokat, akik ezt a viszontagságos kis maradék országunkat naggyá, kultúrájában elismertté teszik? ? írta Ernst Lajosnak 1923-ban. Ebben az évben festette meg Babits portréját is.

Rippl-babits
A kép a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képezi
Fotó: wikipedia.org

 

Szekszárdon két szobrot is állítottak Babits Mihálynak. Az egészalakos bronzszobrot, Kis Kovács Gyula szobrászművész alkotását 1971-ben avatták fel a költő nevét viselő művelődési ház melletti kis téren. Onnan helyezték át mai helyére, a Sétakert platánjai alá.

Kis_Kovacs_Gyula__Babits
Kis Kovács Gyula szobra
Fotó: szoborlap.hu

A másik szobor a töprengő költőt örökíti meg szülőházánál. Farkas Pál szekszárdi szobrászművész a hajdani árnyékos lugasba helyezte a kőfotelt, amely hű mása az emlékházban lévő bőrfotelnek. Ott áll, ahol Babits a legszívesebben üldögélt. A művet 1981-ben avatták fel. A költő otthonában berendezett múzeumot először Illyés Gyula 1967-ben, az átalakított emlékházat Juhász Ferenc nyitotta meg 1983-ban.

Babtis_Szekszard
Farkas Pál alkotása
Fotó: köztérkép

Babits 1891?1901 között a pécsi ciszterci rend gimnáziumának diákja volt, itt is érettségizett. Aktívan részt vett az iskola életében, irányította az önképzőkört, szinte az összes irodalmi pályázatot megnyerte. Többször említette Pécset mint szellemi élete ébredésének helyszínét, és szívesen emlékezett vissza diákéveire.

Toth_Zsuzsa_Babits
Tóth Zsuzsa alkotása
Fotó: szoborlap.hu
Két szobra is áll a városban, az egyiket Borsos Miklós (1981), a másikat Tóth Zsuzsa (2003) alkotta.
Borsos_Miklos_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu

Babits egyik Dante-fordításáért kapott díjat a tőzsdén megforgatva nagyobb összegre tett szert. Esztergomi barátai javasolták neki, hogy ebből az ő környékükön vásároljon házat. Babits közel 60 műve született az előhegyi villában. Feleségével egészen a költő haláláig töltötték benne nyaraikat. E város őrzi Borsos Miklós szobrászművész bronz domborművét, melyet a Jónás könyve ihletett. A cethal előtt Jónás próféta látható. Az idézet a Jónás könyvének második részéből való: ?De mennél csúfabb mélybe hull le szolgád, annál világosabb előtte orcád?. A domborművet Babits Mihály halálának (1941. augusztus 4.) 25. évfordulója alkalmából leplezték le 1966. augusztus 20-án.

Jonas_konyve
Borsos Miklós domborműve Esztergomban

Ugyancsak Esztzergomban, a Babits-házhoz felvezető út előtti kis téren 1983-tól állt Borbás Tibor alkotása. A szobrot 2007-ben ellopták és megsemmisítették. 2008-ban Borbás Márton, Borbás Tibor fia rekonstruálta és újraöntötte. Jelenleg a város főterén áll.

Borbas_Marton_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu
A költő születésének 125. évfordulóján avatták fel Budapesten a Munkácsy- és Kossuth-díjas Marton László szobrászművész Babits-szobrát.
Marton_Laszlo_Babits
Marton László szobrászművész Babits Mihály-szobra
Fotó: szoborlap.hu

A Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél álló köztéri alkotás arra a környékre került, ahol Babits utolsó éveit töltötte. Mellette idézetfal áll, ahol versrészleteket helyeztek el a költőtől. Az emlékműegyüttest Finta József tervezte.

B. Á.