Hintaló címmel tizennégy év után készített új stúdiólemezt Berki Tamás. A hazai jazzélet kiemelkedő énekesének friss anyaga derűs utazás életen, kalandokon, szerelmeken át. Az erősen önéletrajzi, visszatekintő, összegző jellegű anyagot áthatja a humor, az önirónia, de a fájdalom is jelen van.

„A dalokat nem írom, valahogy születnek rajtam keresztül, nem tudom pontosan, hogyan. Valami egyszer csak eszembe jut, ami kigördít egy halom, a kontextusból származó emléket” – mondta Berki Tamás az MTI-nek.

A Hintaló legrégebbi szerzeménye, az Ez hát az élet 2019-es, ennek gondolatkörét az énekes nővérének halála indította be. „De ez is folyamatosan alakult, hiszen szerepel benne Leó kisunokám is, aki idén februárban született”. A nyitódal, a Hol van az erdő nyitósora berkis módon talán legismertebb számára, a Békés expressz bluesra utal („Zakatol a vonat”). Mint ezzel kapcsolatban fogalmazott, bizonyára minden alkotót determinálnak legfontosabb, alapvető gondolatai, témái, érzései, amikhez meg-megújuló formában, akarva-akaratlanul is visszatér.

 „A játékosság, a humor nagyon fontos számomra. Ennek jegyében éneklem a Berki Bárd című dal lezárásaként Gounod Faustjából a Eladó az egész világ sort, az Oh Happy Day gospel becsempészése pedig a kontraszt miatt történhetett a Covidra utaló A teszt című szám végén” – mesélte az énekes.

Berki Tamás számai zenei tekintetben el-elkalandoznak a jazztől. „A dalok sokszínűsége belső igény, valahogy most így működtem. 2019 és 2023 között születtek ezek, persze, hogy sokszínűek, mint az elmúlt négy egészen elképesztő év”.

Akárcsak előző két lemezénél, Berki most is maga rajzolta a borítót, amelyen az énekes egy hintalón lovagol, mikrofonnal és karddal a kezében. „A sors mint egy kisgyermeket felemel, majd lenyom, játszik velünk. Hol fenn, hol lenn, az élet hintalovon tart minket, a mikrofon és a fakard a játék és a harc”.

Az énekes már a 2012-ig létezett Berki Tamás Bandben együtt játszott Sárik Péter billentyűssel, aki azóta is meghatározó zenésztársa a színpadon, duóban és Sárik triójával is. „Ahogy közös koncertlemezünkön, a 2014-es Minden délibábon a duózás színeit jártuk körül gondosan, most a Peti kiváló triójában rejlő gazdag lehetőségeket próbáltuk meg kibányászni” – fejtette ki.

A Sárik Péter Trióban játszó Fonay Tibor (nagybőgő) és Gálfi Attila (dob) mellett két-két dalban a Berki Tamás Band egykori két tagja, Mohai Tamás (gitár) és Tóth Viktor (szaxofon) hallható. A Hintaló tizenegy új dalát egy jazz-standard, Cole Porter Love for Sale-jének koncertfelvétele zárja, ezen Gyémánt Bálint gitározik.

A 77 esztendős Berki Tamás zeneszerző, jazzénekes, az improvizatív scatelő stílus képviselője, aki évtizedeken át volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Korábban öt szerzői lemezt (Igazi paradicsom – 1984; Jó reggelt! – 1990; A híd – 2004; Bika Jam –2009; Minden délibáb – 2014) készített, jazz-standardokat játszott a Shabu-Shabu formációval, számos zenésszel, zenekarral, például a Benkó Dixieland Banddel dolgozott együtt az elmúlt öt és fél évtizedben. 2004-ben Szabó Gábor-díjjal, 2006-ban és 2021-ben Artisjus-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2018-ban Gonda János-díjjal és Máté Péter-díjjal tüntették ki.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt