Március 19-től 23-ig ismét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ad otthont a Szín-Tár fesztiválnak. Megszakítás nélkül, immáron tizenötödik éve fogadják városukban a színinövendékeket, akik különféle műfajokban, izgalmas produkciókkal mutatják meg magukat a közönségnek.

A feltörekvő színművészek előadásainak ezúttal is a Kelemen László Kamaraszínház, valamint a Ruszt József Stúdiószínház biztosít helyet. A hagyományokhoz hűen idén is fesztivált tartanak a fesztiválban: a programsorozat ugyanis része a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak.

A repertoárra ezúttal olyan alkotók munkái kerültek fel, mint Mohácsi János, Szilágyi-Palkó Csaba, Horváth Csaba, Felhőfi-Kiss László, Fándly Csaba, Kelemen József, Zsótér Sándor, Szilágyi Bálint és Hargitai Iván. Külön öröm, hogy a fesztiválon idén bemutatkozik a Nemzeti Dobogó, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dráma- és színházpedagógiai műhelyének középiskolás csoportja is egy Varga-Huszti Máté és Szabó Dorottya rendezésében látható versszínházi előadással.

A kamaraszínházba érkezik Kovács Márton és a Mohácsi testvérek Johanna, avagy maradjunk már emberek című darabjával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri színészosztálya, Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című népszínjátékával a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézete, valamint Federico García Lorca Vérnász című tragédiájával a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi koreográfus osztálya.

A stúdiószínházban mutatkozik be Varga-Huszti Máté Árkádiában éltem én is! Egy jóltévő világ a mennyből kiderül… versszínházi darabjával a Nemzeti Dobogó Dráma- és Színházpedagógiai Műhely középiskolás csoportja, Hans Günter Frahn Holdcápa, avagy senki sem lehet próféta a saját családjában című vizsgaelőadásával a Pesti Magyar Színiakadémia harmadéves osztálya, Euripidész Oreszteia című tragédiájával a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet másodéves színművész szakos osztálya, Bertolt Brecht A gömbfejűek és a csúcsfejűek, avagy a gazdag gazdaggal társul szívesen című rémmeséjével a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves prózai színművész osztálya, Neil Simon Mezítláb a parkban című komédiájával az Újvidéki Művészeti Akadémia, valamint Yasmina Reza Művészet című vígjátékával a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkcióban.

Minden előadás után lesz szakmai beszélgetés, továbbá különféle workshopokat is rendeznek. Egy mentálhigiénés workshopon szó esik a biztonságról, a bizalomról, érzések és igények kifejezéséről, egyéni határokról és erősségekről, valamint megküzdési stratégiákról, a színházpedagógiai workshopon a részt vevő színészosztályok saját előadásukhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozást hozhatnak létre Tóth Kata dramaturg, dráma- és színházpedagógus vezetésével, zárásképpen pedig Márkó Eszter színművész-rendező tart színésztréninget a színházi pályára készülő középiskolásoknak.

A fesztivál ideje alatt újdonságként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem színházi és filmes jelmeztervező képzésén végzett hallgatók már megvalósult, sikeres vizsgamunkáik válogatásával mutatkoznak be. A tárlat kurátora Szűcs Edit öltözék-jelmez tervező, egyetemi adjunktus.

A szakmai zsűri idén is odaítéli a legjobb előadásnak járó MMA-díjat egy produkciónak. A zsűri tagjai: Tóth Kata, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője, Galambos Attila, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház irodalmi vezetője, Szabó Attila, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze, egyetemi tanár, valamint Márkó Eszter színművész-rendező.

További információk a fesztivál honlapján.