16. századi spanyol erődöt találtak Észak-Amerikában

Kultpol

Az észak-amerikai kontinensen a 16. századi spanyol előrenyomulás nyomait, illetve az első európaiak által az indián őslakosságra gyakorolt hatásokat vizsgálják.

Az észak-Karolinai Worry Crossroads közelében dolgozó régészek feltárásai szerint a spanyol katonák meghódították, és másfél évig uralták az Appalache-hegység déli lejtőit. A kutatók valószínűleg San Juan erődjének romjait találták meg, amit az ott tartózkodó spanyol felfedezők többször is említettek 1566 és 1568 között. Az előőrs szálláshelye az indiánok lakta Joara településhez közel található.

A kutatások szerint a spanyolok alig 18 hónapig éltek a területen, ám ez a rövid idő is jelentős váltást hozott a térség történelmében.

A spanyol katonák elsőként jelentek meg a kontinens belső területein, s behurcolták az indiánok számára végzetes vírusok és fertőzések első törzseit, melyek alaposan megtizedelték az ott élő lakosságot.  A későbbi angol kolonizációja előtt az indián lakosság kiirtása valamint a San Juanhoz hasonló települések kiürítésére hozott spanyol döntés nyithatták meg az utat.

Az angolok először 1587-ben próbáltak kolóniát létesíteni a Roanoke-szigeten - sikertelenül. Az első állandó települést Jamestown néven alapították 1607-ben, ahol idén már komoly előkészületek zajlanak a város három év múlva bekövetkező 400. születésnapjára.

Amikor az angolok beljebb hatoltak az indiánok a járványoktól legyengülve már vagy meghaltak, vagy az invázió elől elmenekülve elköltöztek. 

"Ha az észak-karolinai erődöket tovább tartották volna uralmuk alatt a spanyolok, lényegesen tovább kitarthattak volna az angolokkal szemben is" - mondta el a felfedezést irányító régész, David Moore a swannoai Warren Wilson College munkatársa. Moore és kollégái évtizedek óta keresik az észak-amerikai kontinensen a 16. századi spanyol behatolások nyomait, illetve az első európaiak hatását az indián őslakosságra. A kutatás során azt már korábban is tudták, hogy a spanyolok indián falvak mellé építkeztek, hogy könnyebben táplálékhoz juthassanak. Így indián településeket is kerestek.