A november 7. és 12. között az Uránia Nemzeti FIlmszínházban megrendezendő filmhét az elmúlt évek román filmtermésének legfrissebb alkotásaiból nyújt válogatást, köztük van a miskolci CineFesten a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját elnyert Libertate ’89 – Nagyszeben című film is.

A november 7-én kezdődő filmhéten hat alkotást mutatnak be. A Libertate ’89 – Nagyszeben, Tudor Giurgiu filmje mellett (a rendezővel készített interjúnk itt olvasható) látható Oana Giurgiu 1944 tavaszán játszódó története, az Alkalmi kémek. A dokumentumfilm azt dolgozza föl, hogy az MI 9 kairói irodája úgy döntött, hogy a világháború előtt Palesztinába kivándorolt, kelet-európai származású cionisták köréből toboroz jelentkezőket, akik vállalják, hogy ügynökként visszatérnek szülőföldjükre, segítenek megtalálni a foglyokat, megszervezik esetleges szökésüket. Az alkalom szülte kémek pedig hirtelen a háború, a politika és a magánélet csapdájában találták magukat.

A szelek nyomában, Mihai Sofronea alkotása a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon kapott FIPRESCI-díjat. Az apa, aki hegyeket mozgat meg, Daniel Sandu filmje Sanghajban és a TIFF-en (2021) kapott elismerést. A Paul Negoescu jegyezte Derék emberek főhőse egy egyszerű falusi rendőr egy olyan vidéken, ahol a korrupció életforma. Belecsöppen egy erőszakos eseménysorozatba, majd az azt követő feszültségek hatására életében először kénytelen magánéletét és hivatását egyaránt érintő döntéseket hozni.

A San Sebastianban bemutatott Szén Ion Borş rendezése. A történetben ’90-es évek elején Dima, egy egyszerű traktoros úgy dönt, hogy bevonul a seregbe, és barátjával, az afganisztáni háborút megjárt Vászjával részt vesz a transznisztriai háborúban. A front felé haladva találnak egy elszenesedett holttestet, amely azonban senkit sem érdekel, sőt, a hatóságok is teljes közönnyel viszonyulnak az esethez. Dima és Vászja elhatározza, hogy azonosítja és emberhez méltó temetésben részesíti az ismeretlent. Vállalásuk azonban nem várt kalandokkal és megpróbáltatásokkal jár. A film vetítése a szervezők azon szándékát tükrözi, hogy a jövőbeli Román Filmheteken a moldvai filmgyártás legjelentősebb alkotásai is szerepeljenek.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a Szabadság ’89 és az Alkalmi kémek kettős, angol és magyar felirattal lesz látható.

Több filmhez kapcsolódik közönségtalálkozó, amelyeken részt vesznek a filmek rendezői. A Libertate ’89 közönségtalálkozóján Gyenge Zsolt filmesztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója beszélget a vendégekkel, köztük a rendezővel. Az Alkalmi kémeket kísérő beszélgetésen szintén ott lesz a rendező, a moderátor Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója, míg 2022 legsikeresebb és legtöbb díjat elnyert román filmjének, a Derék embereknek a forgatókönyvírói érkeznek Budapestre.

A nyitókép jelenet a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből. Fotó: Adi Bulboaca