Az 1717-es tatárbetörésre emlékeznek pénteken Széken

Kultpol

 

(MTI) - Sallai János, a néphagyományairól híres Kolozs megyei nagyközség polgármestere elmondta, a pénteki Bertalan napi megemlékezéssel vissza szeretnének térni a hagyományokhoz. Az 1717. augusztus 24-ei tatárdúlás után ugyanis az egykori város életben maradt lakosai fogadalmat tettek: vállalták, hogy Bertalan napon minden évben egész napos böjttel és háromszori istentisztelettel emlékeznek a tragédiára. A széki női népviseletnek a tatárdúlás óta vált részévé a fekete fejkendő.
 

Sallai János emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Bertalan napon ünnepségeket is szerveztek, és most is vannak a községben, akik igényelnék a mulatságot is ezen a napon. A község tanácsa azonban úgy döntött, hogy ősszel tartanak a mulatásra is alkalmas falunapot, augusztus 24-én pedig a régi hagyományoknak és a fogadalomnak megfelelően böjtölnek és emlékeznek Széken.
 
Az 1717-es tatárbetörés előtt a sóbányákkal rendelkező Széknek városi rangja volt, a tatárok azonban a lakosság többségét megölték vagy elhurcolták.