1848-49-re emlékeznek a külföldi magyar intézetekben

Kultpol

 

(MTI) A bécsi Collegium Hungaricum és a magyar nagykövetség koszorúzást tartott a Bessenyei-szobornál a Weghuber parkban szerdán délután, este pedig ünnepséget rendeztek a bécsi magyar nagykövetségen. A Collegium Hungaricumban álló Petőfi-szobrot csütörtökön koszorúzzák meg. Később a 80 huszár című filmet vetíteték, utána pódiumbeszélgetést tartottak Sára Sándor, a film rendezője, Tordy Géza színművész és Kovács István történész részvételével.
    

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben Vasarely-kiállítás nyílik március 15-én, majd Taraszova Krisztina Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész ad koncertet.
    
A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban fotódokumentációs kiállítás nyílt a '48-as forradalom emlékére. A Petőfi könyvklub keretében hétfőn Az Ifjúság forradalma címmel ismeretterjesztő előadást tart Kirpalani Ágnes, az intézet könyvtárosa.
    
A helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Központ szervezésében a nyugat-finnországi Poriban rendezik meg a Magyar Kultúra Hetét, és Poriban tartják meg a magyar nagykövetség társrendezésében az ünnepi megemlékezést, amelyen a Pori Sinphonietta, a városi zenekar Kollár Imre magyar karmester vezényletével Varga Gábor klarinét- és Hibay Éva fuvolaművész közreműködésével Kodály-, Brahms- és Haydn-műveket ad elő. Ott lesz Eger város delegációja is, mert Porival testvérvárosi kapcsolatokat ápol ? mondta el Márkus Ildikó, a helsinki intézet igazgatója. Hozzátette, hogy Poriban, a Magyar Kultúra Hete programja keretében március 12-17. között föllép többek között a "Bélaműhely", amely újrahasznosított anyagokból ? mint bicikli, különböző csövek, tárcsák ? készített hangszereken játszik. A gyerekeknek animációs filmeket vetítenek, előadást tart Lénárt András bábszínháza, az egyetemen magyar oktatási bemutatót tartanak, a városi könyvtárban a magyar irodalom lesz a fő téma, de bemutatkozik a magyar konyha és a turizmus is ? foglalta össze Márkus Ildikó. 
    
A londoni Szent István Házban a Magyarok Angliai Országos Szövetsége szervezésében tartanak megemlékezést a nemzeti ünnep tiszteletére.
    
A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ Zichy Mihály Napokat tartott. Madách Imre Az ember tragédiája című művéhez készített Zichy-illusztrációkból kiállítás nyílt, majd Budai Rita művészettörténész előadást tartott Zichy Mihály és az 1848/49-es magyar szabadságharc címmel. 
    
Párizsban a nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön megkoszorúzzák a Kossuth-emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben. A Párizsi Magyar Intézetben este Hermann Róbert történész tart előadást, utána Lukács Miklós cimbalomművész és Dresch Mihály szaxofonművész muzsikál.
    
A Prágai Magyar Intézetben a megemlékezésen fiatal művészek: Mihályi Éva (hegedű), Botos Veronika (brácsa) és Miskolczi Anita (cselló) adtak koncertet Mozart, Kodály és Dohnányi műveiből. 
    
A Római Magyar Akadémián ünnepi koncertet adott Sass Sylvia operaénekes, Liszt, Bartók és Kodály műveiből csendültek fel részletek, zongorán kísért Harazdy Miklós. Utána Sass Sylvia grafikáiból nyílt tárlat az akadémián.
    
Szófiában a Magyar Intézetben Milena Valeva hegedűművész és Violeta Popova zongoraművész kamarakoncertje mellett a hatéves csodagyerek, Iva Marinova hegedült. A programban Brahms, Kodály és Bartók művei hangzottak el.
    
Tallinnban az Óvárosi Zeneházban az ünnep előestéjén Juhász Katalin és Szabó Zoltán néprajzkutató tartott muzsikával kísért előadást a forradalom és szabadságharc népzenei hagyományáról.
    
Varsóban a Zamkowy téren ünnepi zenés fényfestéssel emlékeznek meg az 1948/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.