1956-ra emlékeznek a 38. Magyar Filmszemlén

Kultpol

Adásunkat megszakítjuk

Az Adásunkat megszakítjuk című dokumentumfilmben a Magyar Rádió akkori munkatársai emlékeznek vissza az 1956-os forradalmi eseményekre, a rendező Vészi János. Kékesi Attila rendezése, A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában című alkotás azt a kutatást követi nyomon, amelyet a Paris Match 1956. november 10-i számában megjelent fotó kapcsán folytattak, a rajta látható Múzeum körúton álló fiatal pár felkutatására.

Az Áruló ezüstnitrát című, Kecskeméti Kálmán által rendezett alkotás középpontjában azok a fotók állnak, amelyek 1956 őszén készültek a forradalmárokról, a harcokról, a kenyérért sorban álló emberekről. A Hazatérés című dokumentumesszé, Pigniczky Réka munkája azt az utat mutatja be, amelyet egy testvérpár járt be azért, hogy megismerje édesapja 1956-os történetét. Gulyás Gyula alkotása, az Itt az idő montázsfilm korabeli fotók felhasználásával idézi fel az 1956-os forradalom "lelkületét". Fél évszázadra tekint vissza a Naplófilm, 12 voltak '56-ban, valamint az Óriások voltunk... (Miskolc '56) című dokumentumfilm is.

A vélt szabadság ára az erdélyi kisebbségről, a Költözés egy moldvai csángó faluról, Almási Tamás A mi kis Európánk című munkája Ózdról, az Elboronálva a tanyavilágról, két magányos idős ember életéről szól. A filmszemlén látható dokumentumfilm az egyik legkisebb magyar faluról, az ötven lelkes Almásházáról, valamint a gömöri cigányokról is. A 7 év című film értelmi sérült fiatalok családtörténetét dolgozza fel, míg a Hát, kösz... című alkotás egy elmeszociális intézet lakóinak életét mutatja be.

Csendesfilm

A Csendesfilmben egy holokauszt-túlélő emlékezik a múltra, ugyanez az időszak, azon belül a deportálás, a marhavagonban töltött napok története áll a Vagon című dokumentumfilm középpontjában.

A versenyprogramban portréfilm látható többek között Gábor Marianne festőművészről, Szabó Tamás képzőművészről, a Vajdaságból Svédországba emigrált Domonkos István költőről, a 80 éves Kokas Ignác festőművészről és Rév Lívia zongoraművészről. A témák között szerepel Kovács Erzsi táncdalénekes és Szűcs Sándor válogatott labdarúgó szerelmi története, valamint az 1929-es európai szépségverseny is, amelynek magyar induló volt a győztese.

(Múlt-kor/MTI)