2, MAGYAR SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZET

Kultpol

Jancsó Miklós

Filmrendező. A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán diplomázott. 1958-ban elkészítette első nagyjátékfilmjét A harangok Rómába mentek címmel. Számtalan klasszikus magyar film, köztük az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Szörnyek évadja, a Kék Duna keringő, az Isten hátrafelé megy, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, és az Oda az igazság rendezője. Színházi rendezőként 1970-ben debütált a Fényes szelek című darabjával. 1988 óta címzetes egyetemi tanár. 1990 és 1992 között az amerikai Harvard Egyetemen tanított. Munkásságát a Cannes-i és a Velencei filmfesztiválokon többször elismerték. Kétszeres Kossuth-díjas művész.
 

Koltai Lajos

Operatőr, rendező. A Színház-és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. Legendás filmek fűződnek nevéhez: ő a Megáll az idő, az Angi Vera, aTalálkozás Vénusszal, és a Csodálatos Júlia operatőre. A Maléna című filmért a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjra jelölték. Európa-díjat kapott Az óceánjáró zongorista legendájáért és a Napfény ízéért. Első rendezése a Kertész Imre Nobel-díjas műve alapján készült Sorstalanság volt 2005-ben, ezt követte az Este 2007-ben. Tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának, az Amerikai Operatőrök Egyesületének, az Amerikai Rendezők Szövetségének. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Egyetemi docens. Kossuth-díjas művész.
 

Sándor György

Egyszemélyes színház: író, rendező, előadóművész ? humoralista.A 60-as években az Egyetemi Színpadon tartott előadóestjei tették országosan ismertté, többek között az Én egy an(alfa)béta vagyok, a Boxkesztyű és rózsa, a Nézeteltérítés, a Lyukasóra, a Mágiarakás, a Több őrült naplója, A semmittudás egyeteme műsorai. 2005 óta a Budapesti Kamaraszínházban mutatja be darabjait.15 önálló estje van ma is repertoáron, eddig 12 könyve jelent meg. Számtalan lapban publikált.Főbb kitüntetései: Jászai Mari-díj, Magyar Örökség-Díj, Tisztikereszt, Középkereszt.Legemlékezetesebb tévés alakítása a ?Burda szabásmintás? jelenet.