2009-től megújulhat a Zeneakadémia

Egyéb

 (MTI) - Erről Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora számolt be. A következő hetek az engedélyek és a kiviteli tervek beszerzésével telnek, hamarosan pályázatot írnak ki annak a Wesselényi utcai épületnek a felújítására, amelyet nemrég kapott meg az LFZE. A következő tanév körülményeit mindez nem befolyásolja. A Wesselényi utcai ház átalakítása után, 2009 nyarán elkezdődhet a Liszt Ferenc téri épület teljes rekonstrukciója.
  Példa nélküli munkálatokra kerül sor, a legmodernebb technikát építik be úgy, hogy a különleges építészeti értékű Zeneakadémia sehol se sérüljön. Helyreállítják a hallgatói létszám növekedése miatt korábban belső átalakításokkal elrontott részeket. Így az épület természetes szellőzését szolgáló kürtőket kiszabadítják, az öltözővé alakított szalonok, a vendéglátásra alkalmas terek visszanyerik eredeti funkciójukat, a stílusidegen elemeket, például lámpákat kicserélik. A kisterem, amelynek színpadgépezetét évekkel ezelőtt leszerelték, friss és korszerű technikát kap - sorolta Batta András.
  A Wesselényi utcai épületbe költözhetnek be átmenetileg - a tervek szerint 2008-ban - a központi hivatalok, és néhány tanszék. A ház földszintjén olyan kávéház nyílik, ahol a menza nélküli intézmény növendékei étkezhetnek napközben, de nyitott találkozóhelyként a turisták számára is látogatható lesz.

A több mint 10 milliárd forint európai uniós forrásra régóta vár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A kormány döntése után lehetőség nyílik a Batta András rektor által már tavaly ősszel meghirdetett program végrehajtására. Eszerint zenei szilíciumvölggyé válik az egyetem, azaz a régió zenei - oktatási - központja lesz.
  A 2006-2007-es évadban már rendezett saját koncerteket az LFZE. A rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és hangversenyzés teljes egysége.  A Zeneakadémia nem a Művészetek Palotájával kíván versenyezni, hanem az intézményben tradicionálisan otthonos műfajoknak, például a kamarazenének, kamaraoperai produkcióknak ad majd helyet, a zenekari koncerteket sem kizárva. Olyan programok összeállítását tervezik, amelyek a Zeneakadémia alma mater voltát demonstrálják, de közönséget is jól szolgálják hasonlóan a müncheni Theater Akademie sikeres működéséhez - fogalmazott Batta András.

Korábban: