2014 márciusára újulhat meg a Várbazár

Kultpol

 

(MTI) A tervben a terület teljes felújítása szerepel, csakúgy mint a királyi kertek rendbehozatala, és a Várbazárnak a budai Várral való összekapcsolása, valamint a Várnegyed és környéke közlekedési viszonyainak rendezése. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester üdvözölte, hogy az önkormányzat elképzelései bekerültek a kormányrendeletbe.

 
A Várbazárt a Word Monuments Fund műemlékvédő világszervezet 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta, így az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy ezt az együttest, Ybl Miklós alkotását megmentsük az utókornak ? mutatott rá Nagy Gábor Tamás. A polgármester szerint az I. kerületi önkormányzat kezdettől fogva azon a véleményen volt, hogy a Vár fejlődésének első lépése a Várbazár ügyének rendbetétele.
 
A rekonstrukciós tervben szerepel a vízhordó lépcső melletti mozgójárda megépítése, a palota körüljárását biztosító gyilokjáró kiépítése, egy 130 féőhelyes mélygarázzsal kiegészített, 1600 négyzetméteres földalatti rendezvényterem, valamint az egykori Ifipark helyén olcsóbb éttermek és sörsátrak létesítése.
 
A pavilonsor helyiségeinek egy részét fiatal képzőművészek használhatnák térítésmenetesen, a többi pavilonba pedig éttermeket, kávézókat terveznek. A testőrségi palota 2060 négyzetméterén az Iparművészeti Múzeum török-oszmán szőnyegkollekciói, az Esterházy-kincsek, valamint a főúri és királyi porcelánok különleges gyűjteményei kapnának helyet.

A 6,5 milliárd forintos uniós pályázati forrás már rendelkezésre áll, ezt további 2 milliárd forintos, szintén uniós, korábban meghiúsult fejlesztésekből megmaradt pénzekkel egészíti ki a kormány. Az így 8,5 milliárd forint összköltségű beruházás munkálatai 2012 őszén elkezdődhetnek, amennyiben a közbeszerzési pályázatok nem húzódnak el ? emelte ki Zumbok Ferenc. Kérdésre válaszolva kifejtette: azért nem szerepel magántőke a beruházásban, mert az "kiszámíthatatlan kockázatokkal járhat".