A fesztivál központja ezúttal is Kolozsváron lesz, ahol a Bánffy-palota udvarán, valamint a Győzelem moziban lehet magyar filmeket nézni. A szervezők a hagyományokhoz híven további 14 erdélyi városban is szerveznek hosszabb-rövidebb vetítéssorozatot. Valamennyi helyszínen a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötik.

A kínálatban tíz új magyar nagyjátékfilm és egész estés dokumentumfilm szerepel, emellett megszervezik az erdélyi magyar rövidfilmek versenyét, és egy igazi kuriózumot is bemutatnak. Az 1931-ben készült Ghost Train (Kísértetek vonata) angol thrillerből két évvel később magyar és román változatot is forgattak. A fesztiválon a román és magyar film Kővári Szabolcs által egybevágott változatát mutatják be. A fesztivál igazgatója, Zágoni Bálint szerint a film a hangosfilm kezdeti időszakába vezet vissza, amikor könnyebb volt újraforgatni egy-egy filmet, mint szinkronizálni.

Az idei Filmtettfeszt újdonsága, hogy jövő pénteken, szombaton és vasárnap online vetítéseket is tartanak. Három magyar filmet romániai internetfelhasználók nézhetnek meg a világhálón.

A Filmtettfeszt égisze alatt 2012 óta adnak át életműdíjat. Az első erdélyi magyar játékfilm címéről elnevezett Sárga csikó-díjat idén Szederkényi Miklós gyártásvezető veheti át. A díjazott a járványügyi korlátozások miatt nem lehet jelen az eseményen, de videóüzenetet küld.

A fesztivál teljes programja a filmtettfeszt.ro honlapon böngészhető.

Kiemelt kép: Többek között Deák Kristóf Foglyok című alkotását is megnézhetjük a Filmtettfeszten.