A Zenélő Budapest idei, hatodik évadában, augusztus végéig csaknem 200 minikoncert hallható a főváros legszebb helyein. A Zenélő Budapest alapítója és művészeti vezetője, Götz Nándor, a karantén alatt egy olyan rövidfilmet készített, amelyben több mint 60 zenész hívja a nézőt Budapest felfedezésére.

A művészeti vezető feldolgozta a Hej, Dunáról fúj a szél kezdetű népdalt, a videóban a muzsikusok alkotta élőlánc köti össze a város nevezetes pontjait. A látvány a zenét és vizualitást egységes művészi kifejezőeszközként mutatja be. A műben érdekes hangszereléssel találkozhatunk a klasszikus zene és a jazz világából, a rézfúvósoktól a szaxofonig, az elektromos gitár is hangsúlyos. Számos imázsfilm készült Budapest nevezetességeiről, ebben a videóban a jól ismert helyszíneket azonban új perspektívából láthatjuk.

„A karantén alatt fogalmazódott meg bennem, hogy ez a bezártság egyben lehetőség számunkra, hogy újra beleszerethessünk Budapestbe. Folyamatosan a Hej, Dunáról fúj a szél dallama járt a fejemben.

Egy napon felsétáltam a kihaltnak tűnő budai Várba, akkor állt össze bennem a film ötlete. A csodálatos várfalakat a szívemmel láttam, a népdalt a lelkemben hallottam – ezt a katartikus élményt próbáltuk ezzel a néhány perces anyaggal megmutatni. Az üzenet mindenkihez szól: a humánum, az összefogás és összetartozás ereje mentheti meg jövőnket, amelyben mindenkinek felelősséget kell vállalnia” – magyarázta Götz Nándor.

„Az elmúlt hónapokban az egész világ arra kényszerült, hogy alapvető kérdésekre keressen új választ. Ez a zenés képsorozat arra hív minket, hogy fedezzük fel újra a turisták nélküli Budapestet, más szemmel járjuk a jól ismert utcákat, tereket, ehhez társul az ismert népdal feldolgozása. A filmmel valódi „koncertséta-élményt” szeretnénk adni” – foglalja össze a vizuális megvalósítás hátterét Tuza Norbert, a film rendezője.

Augusztus 27-ig a Zenélő Budapest keretében mintegy 200 minikoncert várja az érdeklődőket a Margitszigeti Zenélő Kútnál, a Műcsarnok, a Magyar Nemzeti Múzeum és Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokainál, a Várkert Bazárban, a Magyar Nemzeti Galéria előtti Savoyai teraszon, a Millenáris Parkban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán. A fellépő művészek hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, de a fiatal tehetségek egyaránt lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A koncertsorozat idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében jött létre.

Részletek itt olvashatók: www.zenelobudapest.hu