A fiatal alkotóművészek tavaszi tárlata április 27. és június 11. között várja az érdeklődőket a MANK Galériában.

Immár negyedik éve rendezi meg a fiatal művészek tárlatát a MANK Galériában a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Csaknem 100 pályázó mintegy 150 pályaművéből válogatva 24 fiatal alkotóművész munkái reflektálnak a jövőbeli személyes terek alakulására és a társas kapcsolatok minőségére is; vagy éppen elevenítenek meg olyan tárgyakat, melyek az elkövetkező időkben a hétköznapjaink részét is képezhetik majd.

2057 – egy évszám a jövőből.

Egy olyan évszám, melynek eléréséhez pontosan annyi időnek kell eltelnie, mint amennyit már a pályázók a születésük óta megélhettek. Talán nem is tűnnek olyan távolinak a 2050-es évek. Mégis sokan már most egy olyan évtizednek jósolják, mely fordulópontot jelent majd az emberiség életében. Jövőelemzők szerint a Föld kapacitásainak végső kihasználását – már ha ebben a formában folytatjuk az erőforrások felhasználását – ezekre az évekre érjük el.

Ám amilyen gyorsan fejlődnek a technológiák, amilyen léptékben zajlik már most a hétköznapi életünk átformálása, lehet, hogy addigra megtaláljuk a valóban fenntartható élet kulcsát. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt néhány évben milyen forradalmi változások törtek be a mindennapokba, és milyen alternatív valóságok küszöbén állunk most: civil emberek utaznak az űrbe, a művészet áttörte a digitális világ határait, megjelentek az NFT-k, robotizált a munkaerőpiac, az egészségügy, a termelés. Az eddig ismert természeti helyzetek fogynak és átalakulnak, mikroműanyagok épülnek be szervezetünkbe, és még hosszan lehetne sorolni a tényezőket. Az emberiség a digitális korban tulajdonképpen újrateremti a valóságot, sőt alternatív dimenziókat hoz létre.

A MANK Galériában a kiállítás címével azonos pályázat kiírása és zsűrizése során egy olyan tárlat valósult meg, melyben a 35 év alatti művészgeneráció osztja meg a látogatókkal a jövőt illető meglátásait és érzéseit. A térben kialakuló egyes tárgycsoportok reflektálnak a jövőbeli személyes terek alakulására és a társas kapcsolatok minőségére is.

Megelevenednek olyan tárgyak, melyek az elkövetkező időkben a hétköznapjaink részét is képezhetik majd.

Beléphetünk alternatív valóságokba, de feltérképezhetjük a természet jövőbe vezető útját és lehetőségeit is. Továbbá olyan műalkotásokat is találhatunk, melyek a jövőből tekintenek jelenünkre, és őrzik napjaink lenyomatait. Izgalmas vizuális és gondolati játék az elképzelt jövő perspektívájából visszatekinteni jelenünkre, ahol még van lehetőségünk cselekedni, változtatni, fejleszteni. 

A kiállított művek technikái is túlmutatnak az eddig megszokott kereteken:

bár látható néhány klasszikus festmény, de mellettük helyet kapnak 3D-nyomtatással készült alkotások, digitális munkák és applikációk is. A legtöbb mű kilép a térbe, és arra ösztönzi a nézőket, hogy járják körbe, nézzék végig és interaktív módon kapcsolódjanak hozzájuk.

Kiállító művészek: Balogh Kristóf József, Birkás Mona, Csatlós Kitti Asztrid, Csonka Veronika, Dovák Melinda, Erdei Adrienn, Grinberg Daniella, Hardi Ágnes, Határ Attila, Hartyándi Flóra, w. Horváth Tibor, Kádár Emese, Kármán Dániel, Kocsis Gergely, Kovács Máté, Kuzma Eszter, Lajkó Nóra, Pusztafi Panna Pálma, Sibitka Anna, Szabó Anna-Mária, Szabó Nóra, Tóth Xénia és Varga Eszter. Kurátor: Sipos Tünde művészettörténész.

Nyitókép: Pusztafi Panna Pálma pályaművének részlete. Képek forrása: MANK Galéria