Negyed százada, a Pesti Színházban mutatták be a magyar színháztörténet egyik legsikeresebb darabját, A dzsungel könyvét.

Az ugyanazon a játszóhelyen, ugyanabban a rendezésben legtöbbet játszott magyar musical szövegkönyvét Békés Pál, dalszövegeit Geszti Péter írta, zenéjét Dés László szerezte. Az ünnepi előadást január 30-án a Vígstreamház közvetítéssorozatában élőben lehet megtekinteni.

A dzsungel könyvét 1996. január 28-án mutatták be a Pesti Színházban. A darab ötletgazdája és rendezője Hegedűs D. Géza volt, aki a kilencvenes évek elején esténként a gyermekeinek felolvasta Rudyard Kipling novellagyűjteményét, és úgy gondolta: ez az a mű, amelyből egy minden generációnak szóló családi musicalt színpadra lehetne állítani. Ezután több mint három évig tartó csapatmunka kezdődött: Radnóti Zsuzsa dramaturg, Hegedűs D. Géza, Marton László, Dés László és Békés Pál rendszeresen találkozott, hogy kidolgozzák az ötletet. Fontosnak látták, hogy megtartsák az eredeti mű tartalmi mélységét, de közben humorból, játékból se legyen hiány. A szövegkönyv végül hat átírás után nyerte el végleges formáját.

Már csak a dalszövegíró hiányzott. Dés László, aki a családjának köszönhetően megismerte a Rapülők szövegeit, Geszti Pétert kérte fel a munkára. A dalok minden esetben a szituációból és a karakterek jelleméből, habitusából kiindulva születtek meg. Így lett például Sir Kán dala keményebb rock, Balu búcsúja csodálatos lírai dal, a Majmok dala pedig városi rap. Az eklektikus dalfolyamra Imre Zoltán irányításával született meg a koreográfia. „Úgy vannak adagolva a dalok, és úgy váltakoznak a drámai és lírai helyzetek, hogy a gyerekek és a felnőttek is végig együtt tudnak élni a darabbal. Talán ez a titka” – véli Dés László.

Az alkotók szerint ez az
előadás különösen szerencsés csillagzat alatt született.
„Felejthetetlen élmény volt ez a szakasza az életünknek.
Természetesen történt meg minden; mindenki nyitott, kreatív és
odaadó volt. A teljes csapat szenvedéllyel és hihetetlen szeretni
tudással volt jelen végig a próbafolyamatban. Azt gondolom, talán
ez hagyományozódik tovább azóta is. Nemzedék nemzedéknek adja
át” – teszi hozzá Hegedűs D. Géza.

A szereplők bőrébe a negyed évszázad alatt száznál is több színész bújt Kútvölgyi Erzsébettől Gryllus Dorkán, Szervét Tiboron, Józan Lászlón át Oroszlán Szonjáig. Kilenc Maugli, tizenegy Túna és tíz Sir Kán lépett már színpadra A dzsungel könyvében. Szállóigévé vált a színházi folyosókon az a mondás, hogy nincs Magyarországon olyan színész, akinek ne lett volna köze az előadáshoz.

Borbiczki Ferenc Akelaként és Méhes László Káként az összes előadásban játszott, így több mint 1300-szor szerepeltek a darabban, míg Reviczky Gábor csak néhány alkalmat hagyott ki Baluként. Borbiczki Ferenc még azt is kiszámolta, hogy egy előadáson ötször ugrik le a szikláról, ami tíz métert jelent. „Jó szerep, nagyjából 13 kilométert töltöttem már a levegőben.” A jelenlegi szereposztásban Maugliként Reider Péter, Túnaként Rudolf Szonja, Bagiraként Majsai-Nyilas Tünde, Sir Kánként Karácsonyi Zoltán, Csilként Szántó Balázs látható.

Felejthetetlen dalok, amiket az egész család együtt dúdolhat; mese a felnőtté válásról, ami Békés Pál szavaival élve a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról szól – vagyis mindarról, ami egy kölyökkel megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Január 30-án a Vígstreamházban látható A dzsungel könyve 25 éves születésnapi élő közvetítése. Az előadásra itt lehet jegyet vásárolni, január 29-én, pénteken 18 este hatig, korlátozott számban.

Forrás és fotó: Vígszínház