Huszonöt induló zenekar kapott kétmillió forintos támogatást az NKA Hangfoglaló Program hatodik évadában. Idén először külön pályázhattak az elektronikus zenei formációk, közülük kettő 1,5-1,5 millió forintos támogatásban részesült.

„Mi lehetőséget biztosítunk fiatal együtteseknek, de rajtuk múlik, sikerül-e a támogatást eredményekre váltani. Igazi karriert csak eredetiséggel és önazonossággal lehet elérni” − mondta Lőrinczy György, az NKA alelnöke a keddi átadón.

Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője kiemelte: a korábbi évektől eltérően az induló előadókat hatvan zenei szakember előzőleg külön is meghallgatta a tizenöt tagú zsűrin kívül, és a véleményüket figyelembe vették a végső döntésnél. A Hangfoglaló Program induló előadói alprogramjának pályázatára 251 zenekar jelentkezett, közülük 61-et hívtak be a meghallgatásra.

„A 2014-ben még Cseh Tamás Programként elindult Hangfoglaló Program egyfajta könnyűzenei életpálya-modellt kínál a pályázataival. A modell része a Hangszert a kézbe! program, az Öröm a zene! tehetségkutató, az induló előadói támogatás, az előzenekari, a klubtámogatási alprogram, illetve a külföldi piacra kerülés segítése is” − fejtette ki Bajnai Zsolt.

A pályázók közül kiválasztott 61 előadót október közepén négy napon át hallgatta meg élőben a tizenöt tagú zsűri a Dürer Kert színpadán zárt ajtók mögött. Minden formációnak harminc perc állt rendelkezésére, hogy koncerthelyzetben is bizonyítsa felkészültségét. A zsűri ajánlásával egyetértve a Hangfoglaló Kollégium az előzetesen tervezett húsz helyett idén 25 produkciónak ítélte meg a 2-2 millió forintos támogatást. Az elektronikus zenei színtér induló előadói pályázatán − amelyet idén először írt ki a kollégium − további két produkció részesül 1,5-1,5 millió forintos támogatásban.

„Nagyon jó volt az idei felhozatal, talán az eddigi legjobb hangulatú meghallgatáson vettünk részt. Szinte minden műfaj képviseltette magát, a stoner-rocktól az elektronikán keresztül a post-rockig. A zenekarok felkészültek, stílusosak és tudatosak is voltak” − fogalmazott Süli András, a zsűri tagja, a Campus Fesztivál programigazgatója.

A Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának hatodik évadába került az A Bence Kalandjai, az Abigél, az Agavoid, az Analog Balaton, az Antares (mint az Öröm a zene! tehetségkutató győztese), a Cedar Knoll, a Chain Bridge Pop, az Einstand, a Fiúk, a Heedless Elegance, a Long Story Short, a Moped Loewen, Nagy Bogi, a Nagy Emma Quintet, a Napfonat, a Nunki Bay Starship, a NYPE, a Perrin, a Polytrip, Saya Noé, a skeemers, a The Anahit, a The Sign, a Third Planet és a Tündérvese. Az elektronikus zenei formációk közöl a Maddow és a ZSÜD kap idén támogatást.

A képeket Csákvári Zsigmond készítette.