Nyolcvanoldalas, magyar és angol nyelvű, képekkel gazdagon illusztrált kiadványt jelentetett meg a Magyar Jazz Szövetség megalakulása harmincadik évfordulója alkalmából.

A 30 év jazz című kötet áttekinti a dzsessz és a szövetség történetét, képet ad a műfaj hazai intézményrendszeréről és szellemi hátországáról, bemutatja a nemzetközi érdeklődésre számot tartó magyar előadókat, az új nemzedéket képviselő fiatalokat - szerepel a szövetség ajánlójában.

A Turi Gábor szerkesztésében megjelent kiadványban
megtalálható a listája a szövetség szakmai díjaiban részesült muzsikusoknak,
kritikusoknak, szervezőknek, támogatóknak.

A Magyar Jazz Szövetség, a műfaj mindmáig egyetlen,
országos hatáskörű társadalmi és szakmai szervezete 1990-ben alakult.
Kezdeményezője és elsőként megválasztott elnöke Gonda János volt, akit azóta
Kőszegi Imre, László Attila, Márkus Tibor, majd 2013-tól Bágyi Balázs követett
a szervezet élén.

A ma több száz tagot számláló szövetség hivatásos és amatőr muzsikusokat, szakembereket és dzsesszkedvelőket egyaránt tömörít. Tevékenysége az idők során folyamatosan bővült, a műfaj általános képviseletén túl rendezvények szervezését, tehetséggondozást, ismeretterjesztést és a műfajért tevékenykedők szakmai elismerését is magába foglalja.

A 30 év jazz című kötet díjmentesen beszerezhető a kiemelt dzsesszklubokban, a műfajjal foglalkozó oktatási intézményekben és a kiemelt kulturális központokban. Elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A nyitóképen László Attila és az Oláh Kálmán Quartet. Fotó forrása: Budapest Music Center